У МЗС України відреагували на рішення суду ООН щодо позову проти росії

Читать на русском
Рішення суду в Гаазі не залишає жодних сумнівів у тому, що росія зневажає міжнародне право, заявили в МЗС.
фото Вікіпедія

Рішення суду ООН у справі проти російської федерації - це перший випадок в історії, коли суд у Гаазі виніс остаточне рішення щодо порушення рф норм міжнародного права.

Про це йдеться у заяві МЗС України 1 лютого.

Позови України проти росії у міжнародних судах: які справи перебувають у процесі розглядуУкраїна проти росії у міжнародних судах – у процесі розгляду перебувають справи в ЄСПЛ, Міжнародному суді ООН та Постійній палаті третейського суду.

«Суд встановив, що росія порушила обидва міжнародні договори. Це перший випадок в історії, коли Міжнародний Суд ООН виніс остаточне рішення щодо порушень росією норм міжнародного права», – йдеться у заяві.

Зазначається, що справа, ініційована Україною, задокументувала кампанію терористичних актів, яка розпочалася з 2014 року та принесла страждання українському народу.

Контрольовані росією особи та угруповання атакували українців, обстрілювали цивільні об'єкти, бомбили мирні міста. Йдеться, зокрема, про Волноваху, Маріуполь, Краматорськ, Авдіївку, Харків, Одесу.

Крім того, росія здійснювала кампанію, спрямовану на культурне знищення етнічних груп українців та кримських татар у тимчасово окупованому Криму, починаючи з 2014 року, зазначили у МЗС.

У міністерстві додали, що Україна добиватиметься справедливості та відповідальності за всі незаконні дії росії, включаючи повномасштабне вторгнення у 2022 році.

Нагадаємо, 31 січня Міжнародний суд ООН оголосив рішення у справі про порушення росією двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та заборону всіх форм расової дискримінації. Тобто, суд частково задовольнив позов України, проте відкинув більшість її звинувачень.

У листопаді минулого року росію вперше в історії не обрали до Міжнародного суду ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: