Фінансування тероризму та расова дискримінація в Криму: суд ООН підтвердив частину звинувачень до рф

Читать на русском
Суд у Гаазі підтвердив меншу частину звинувачень України до росії, серед яких позов щодо фінансування тероризму.
Фото DW

Міжнародний суд ООН 31 січня оголосив фінальне рішення по суті у справі України проти росії, яке включало звинувачення щодо фінансування тероризму та порушення прав меншин в анексованому Криму.

Про це повідомляє Reuters.

Позови України проти росії у міжнародних судах: які справи перебувають у процесі розглядуУкраїна проти росії у міжнародних судах – у процесі розгляду перебувають справи в ЄСПЛ, Міжнародному суді ООН та Постійній палаті третейського суду.

Так, 16 січня 2017 року Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти рф про порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації. Звинувачення стосувалися епізодів 2015-2017 років. Рф все заперечувала.

У рішенні Міжнародного суду в Гаазі, яке зачитала президент Суду Джоан Донохью, суд визнав росію винною у порушенні Конвенції про фінансування тероризму за однією із статей – №9. Суд заявив, що рф не виконала зобов'язань щодо розслідування випадків фінансування тероризму, на які неодноразово звертала увагу Україна.

При цьому у рішенні суду не було зазначено про призначення компенсації, про що вимагала Україна у своєму позові.

Суд ООН також заявив, що за другою частиною звинувачень Україна не довела більшість фактів расової дискримінації кримських татар та українців у Криму, передає bbc.com.

Однак суд вирішив, що росія не змогла захистити права етнічних українців у Криму, де різко впала кількість учнів, які навчаються українською мовою. Таким чином, росія порушила свої зобов'язання в рамках конвенції ліквідації всіх форм расової дискримінації, сказано у рішенні суду.

Як відомо, Міжнародний суд ООН розглядає кілька скарг України проти росії, пов'язаних з агресією – зокрема про те, що росія використала вигаданий «геноцид на Донбасі» для виправдання повномасштабного вторгнення.

Торік у листопаді росію вперше в історії не обрали до Міжнародного суду ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: