Перегляд бюджету та допомога Україні: ЄС сьогодні проведе спеціальний саміт

Читать на русском
Євросоюз на сьогоднішньому спеціальному саміті обговорюватиме виділення 50 млрд євро для України. Президент Володимир Зеленський виступить по відеозв'язку.
Reuters

Лідери Європейського Союзу сьогодні, 1 лютого, проведуть спеціальний саміт, щоб обговорити перегляд бюджету блоку та фінансову допомогу Україні.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

Лідери ЄС обговорюватимуть середньостроковий перегляд багаторічної фінансової програми, яка включає створення Українського фонду для забезпечення довгострокової стабільності країни.

Бюджет ЄС хочуть збільшити на 64,6 млрд євро: 50 млрд євро для України (17 млрд у вигляді грантів та 33 млрд кредитів), 2 млрд євро на міграцію та управління кордонами, 7,6 млрд євро для регіону та світу, 1,5 млрд євро для Європейського фонду оборони в рамках нового інструменту STEP, 2 млрд євро на інструмент гнучкості, 1,5 млрд євро на резерв солідарності та надзвичайної допомоги.

Очікується, що президент Володимир Зеленський звернеться до лідерів по відеозв'язку орієнтовно об 11 ранку.

Нагадаємо, на грудневому саміті ЄС Угорщина наклала вето на надання Україні 50 млрд євро фінансування на чотири роки. Однією з останніх умов Віктора Орбана для зняття вето був щорічний перегляд виділення грошей Україні.

Учора Reuters із посиланням на проєкт рішення саміту повідомило, що лідери ЄС погодилися на щорічні дебати.

Втім, Орбан настільки затягнув процес надання допомоги Україні, що в Євросоюзі вже готові до жорстких заходів щодо Угорщини – зокрема, позбавлення її права голосу в блоці.

Крім того, ЗМІ повідомляли, що Євросоюз може навіть застосувати економічні санкції проти Угорщини у разі відмови узгодити 50 млрд для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: