Допомога у 50 млрд євро для України: Орбан озвучив свою умову

Читать на русском
Віктор Орбан озвучив вимогу для участі Угорщини у спільному рішенні країн ЄС щодо пакету допомоги для України.
Фото: hvg.hu

Угорщина готова взяти участь у спільному рішенні 27 країн-членів ЄС щодо пакету фінансування для України, якщо їй гарантують, що питання виділення грошей порушуватиметься і обговорюватиметься щорічно.

Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв'ю французькому виданню Le Point.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

Він підтвердив, що минулої суботи Будапешт направив до Брюсселя компромісну угоду щодо розблокування фінансування для України у розмірі 50 млрд євро.

«Ми вирішили зробити компромісну пропозицію: ми не згодні змінювати бюджет. Ми не згодні з тим, що ми маємо давати 50 мільярдів євро, величезну суму. Ми не згодні з тим, що ми маємо надавати її на чотири роки тощо. Але Угорщина готова взяти участь у рішенні 27, якщо ви гарантуєте, що щороку ми вирішуватимемо, надсилати ці гроші чи ні. І це щорічне рішення має мати таку саму правову основу, як і сьогодні: воно має бути одноголосним», – заявив Орбан.

За словами прем'єра, йому шкода, що ця позиція інтерпретується деякими країнами як засіб щорічного шантажу, але йдеться «про відновлення та збереження єдності Євросоюзу».

Нагадаємо, ще у грудні 2023 року Віктор Орбан наклав вето на пакет від ЄС, який включав 50 млрд євро для України. До розгляду цього документа лідери ЄС повернуться на саміті 1 лютого.

Днями ЗМІ повідомили, що Євросоюз готовий виключити Віктора Орбана із процесу голосування у блоці, якщо той продовжить перешкоджати наданню допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: