Росію вперше в історії не обрали у Міжнародний суд ООН

Читать на русском
За результатами виборів у Міжнародному суді ООН в Гаазі вперше в історії не буде радянського або російського судді.
Фото: eurointegration.com.ua

Держави-члени ООН вперше в історії відмовили росії у праві здійснювати правосуддя від їхнього імені в Міжнародному суді ООН.

Про це у четвер, 9 листопада, повідомив президент України Володимир Зеленський у соцмережі X.

Зеленський підкреслив, що ООН «почала очищатися від згубного впливу росії», яка руйнує міжнародне право, а не захищає його.

Також він привітав представників Австралії, Мексики, ПАР, Румунії та США з перемогою на виборах до Міжнародного суду ООН як у Раді Безпеки, так і в Генасамблеї.

Зазначається, що представник рф Кирилл Геворгян програв представникові Румунії – ексміністру закордонних справ Богдану Ауреску. Вони номінувались до складу суду в Гаазі від регіону Східної Європи.

За Ауреску проголосували 117 членів Генасамблеї, тоді як за російського кандидата в Генеральній асамблеї дали лише 77 голосів.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця назвав це історично подією. Він додав, що рф набирала всього 5−6 голосів протягом п’яти турів голосування у Раді безпеки ООН. А за результатами голосування у Генасамблеї Росія посіла передостаннє місце у списку.

Крім того, юрист-міжнародник, суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський зауважив, це другий випадок, коли постійний член Радбезу (рф) не буде представлений у Міжнародному суді ООН (першою була Велика Британія у 2017 році).

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН, який розташований у місті Гаага (Нідерланди), складається з 15 суддів, яких окремо обирають Генеральна Асамблея і Рада Безпеки на дев’ять років. Суддів обирають за рівнем кваліфікації, а не за національною ознакою.

Як відомо, Міжнародний суд ООН розглядає декілька скарг України проти росії, пов'язаних з агресією – зокрема, про те, що рф використала вигаданий «геноцид на Донбасі» для виправдання повномасштабного вторгнення.

Також «Слово і діло» розібралося, які позови України проти росії перебувають на розгляді у міжнародних судах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: