Меморандум проти РФ у суді ООН: чи вдасться домогтися компенсації за Крим і Донбас?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

З точки зору юридичної практики, суд триватиме кілька років. Ця процедура тривала сама по собі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи інформацію про передачу до Міжнародного суду ООН меморандуму про порушення РФ Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

«У разі юридичного рішення, навіть якщо рішення буде на користь України, в міжнародному праві немає механізму, який змусив би Росію виконати це рішення суду. Звичайно, якщо є рішення суду й РФ не виконує його, то має бути політична воля в наших партнерів для того, щоб, відповідно до статуту ООН, запровадити санкції проти держави, яке порушує міжнародні норми», – зазначив Кучухідзе.

Однак, за його словами, такі умови вже давно створені, тому що порушена територіальна цілісність іншої держави.

Відшкодування збитків і визнання агресії: що Україна вимагає від РФ у міжнародних судахСлово і Діло розбиралось, які позови Україна подавала проти Росії до міжнародних інстанцій і чим закінчився їх розгляд.

Але тим не менш прямого механізму, який забезпечить компенсацію коштів, просто немає, уточнив він.

«Тим більше судова практика знає випадки, коли малі держави судилися з великими, рішення було на користь малих, але ті, своєю чергою, просто не виконували рішення суду», – нагадав експерт.

Це стосується й західних держав, не лише РФ, просто такою є природа цих процесів, додав він.

У політичному плані цю роботу все одно потрібно робити, щонайменше з точки зору дипломатії, це зміцнює наші позиції на міжнародній арені, пояснив фахівець.

«Коли ми говоримо про правопорушення, про порушення територіальної цілісності, прав людини, це все та робота, яку Україна має проводити за будь-яких обставин, навіть розуміючи те, що при позитивному результаті в суді ми все одно не зможемо стягнути з РФ компенсацію за завдану шкоду», – підкреслив Кучухідзе.

Він додав, що це все одно потрібно робити, оскільки так ми виконуємо Конституцію.

«Невідомо, якою буде ситуація через 10 років на міжнародній арені. Можливо, ці судові рішення якраз підлягатимуть виконанню», – припустив експерт.

Також, на його думку, з дипломатичної точки зору, такі процеси є додатковою доказовою базою в нормандському та мінському процесах, американсько-українських відносинах.

Він не виключив, що ця тематика судів України проти РФ стане однією з топових для виборчих технологій.

«Звичайно, перебільшуватимуть результати судових рішень. За Стокгольмом ми вже це бачимо», – резюмував Антон Кучухідзе.

Найрезонансніші позови та результати їх розгляду – в матеріалі «Відшкодування збитків та визнання агресії. Що Україна вимагає від РФ у міжнародних судах».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: