Шольц планує спеціальні дебати щодо зброї для України на саміті ЄС – Politico

Читать на русском
Німецький політик планує закликати європейських союзників посилити зусилля на підтримку України.
Reuters

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на саміті лідерів Європейського союзу 1 лютого планує чинити додатковий тиск на партнерів для збільшення постачання зброї Україні.

Про це повідомляє видання Politico.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Зазначається, що у лютому на саміті лідерів ЄС очікується ухвалення пакета фінансової допомоги для України від блоку на 50 мільярдів євро.

Як розповів ЗМІ німецький чиновник, Шольц має намір використати цю нагоду для проведення додаткових дебатів щодо військової підтримки України, яку окремі європейські країни планують цього року.

Напередодні канцлер заявив, що поставки зброї для України, заплановані до цього часу більшістю країн-членів ЄС є занадто малими. Він закликав європейських союзників посилити зусилля на підтримку України.

Також Шольц розповів, що попросив Євросоюз скласти список усієї військової допомоги, яку країни-члени планують надати Україні у 2024 році не пізніше саміту 1 лютого.

Згідно з даними видання, план Берліна обговорити висновки цього списку з лідерами ЄС, швидше за все, посилить тиск на Францію, Італію та Іспанію, які поки що надали українській стороні «порівняно небагато» військової допомоги.

Нагадаємо, у Брюсселі 14-15 грудня проходив саміт лідерів Євросоюзу, на якому серед іншого обговорювали продовження підтримки України та питання початку переговорів про її членство в блоці.

Крім того, Україна отримала від Німеччини новий пакет озброєнь, у якому є комплекс Skynex та бронетехніка. Також у грудні Німеччина передала Силам оборони пакет допомоги із установками ППО та дронами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: