Кулеба розповів про нові домовленності з Угорщиною щодо нацменшин

Читать на русском
Глава МЗС України Дмитро Кулеба анонсував кроки для вирішення суперечки з Угорщиною щодо нацменшин.
фото РБК-Україна

Україна та Угорщина мають намір остаточно врегулювати суперечку щодо прав нацменшин. Буде створено спеціальну комісію, яка підготує вирішення цього питання протягом 10 днів.

Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба на пресконференції з головою ВП Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто в Ужгороді 29 січня, повідомляє Європейська правда.

Ідея про «переслідування» угорської нацменшини в Україні є великим фейком – КулебаІнформація про те, що угорська громада на Закарпатті нібито зазнає переслідувань, не відповідає дійсності. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Кулеба розповів, що питанню нацменшин було присвячено значну частину зустрічі в Ужгороді.

Петро Сійярто озвучив перелік питань, які з погляду угорської сторони потребують або роз'яснення, або уточнення, або додаткового рішення щодо захисту прав представників меншин.

«Ми домовилися, що під егідою МЗС ми зберемо спеціальну комісію, яка має одне дуже просте завдання: через десять днів вона має подати на розгляд урядів обох країн конкретне розуміння, як і що з того переліку питань, які ми отримали, вимагає вирішення, або вже врегульовано, щоб ми отримали остаточну ясність», – заявив Кулеба.

За його словами, якщо раніше у питанні нацменшин йшлося про ухвалення рішень у контексті членства України в ЄС, то тепер є бажання мати цю дискусію на двосторонньому рівні.

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року Рада ухвалила закон про нацменшини, його того ж дня підписав президент Володимир Зеленський. У листопаді Угорщина передала Україні новий «сет побажань» з питань, пов'язаних із нацменшинами.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: