У ГУР повідомили, чи поновилися переговори з рф щодо обміну полоненими

Читать на русском
Переговори з російською стороною ведуться, незважаючи на заяви рф про нібито загибель полонених на Іл-76. Україна все ж таки сподівається провести обмін.
Фото: Укрінформ

Україна і після катастрофи Іл-76 продовжує вести переговори про обмін військовополоненими та очікує, що він відбудеться. При цьому рф поки заявляє, що обмін неможливий.

Про це заявив представник ГУР Андрій Юсов у коментарі Суспільному.

Катастрофа російського Іл-76 під Бєлгородом: що відомо (оновлено)Що відомо про падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області.

За його словами, Координаційний штаб підтвердив, що ті списки, які давала росія після падіння Іл-76, підтверджено, це справді українські полонені. При цьому Юсов уточнив, що йдеться не про списки, оприлюднені російською пропагандисткою Маргаритою Симоньян.

«Загалом це російські офіційні переговорники, посилаючись на ті списки, підтвердили, що це саме так, що верифікують саме цих людей. Ми, зі свого боку, підтверджуємо, що це українські полонені, які подавалися на обмін. Переговори ведуться, очікуємо на обмін», – сказав Юсов.

Нагадаємо, вранці 24 січня у Бєлгородській області впав російський військово-транспортний літак Іл-76.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні катастрофи, в якій, за твердженням рф, загинули 65 військовополонених.

У ГУР через день після аварії повідомили, що на борту літака Іл-76 мали летіти російські чиновники, проте в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт.

Також, за даними ГУР, обмін полоненими 24 січня мав стати одним із найбільших з початку війни.

У той же час після аварії в морг Бєлгорода доставили лише п'ять тіл, що, ймовірно, підтверджує відсутність на літаку десятків полонених. Швидше за все, це тіла членів екіпажу.

В ООН також не можуть перевірити інформацію про українських полонених на борту. В МКЧХ заявили, що якщо під час падіння Іл-76 загинули полонені, росія повинна повернути тіла.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: