Прем’єр Нідерландів Рютте може стати наступним генсеком НАТО до літа

Читать на русском
Прибічники поточного прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наполягають на тому, щоб він став наступним генсеком НАТО. Це може статися вже цього року.
Фото: agenzianova.com

Країни, які підтримують кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду глави НАТО, працюють над тим, аби рішення про його призначення ухвалили до літа цього року.

Про це повідомляє Bloomberg.

Хто і протягом якого періоду керував НАТОВосени закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга. На інфографіці – хто та скільки керував Альянсом.

Повідомляється, що прибічники Рютте хочуть, щоб рішення про його обрання на посаду генсека було ухвалене до літа – саме тоді, у липні, відбудеться саміт лідерів країн НАТО у Вашингтоні. Однак вони припускають і те, що процес узгодження завершиться вже до кінця весни.

Bloomberg зазначає, що рішення має бути одностайним серед 31 країни-члена Організації Північноатлантичного договору, а Рютте – вже фаворит на посаду генерального секретаря Єнса Столтенберга, термін повноважень якого закінчується в жовтні і який чітко дав зрозуміти, що піде у відставку.

Проте деякі країни Східної Європи все ще не повною мірою надають Рютте свою підтримку.

«Роль генерального секретаря НАТО буде особливо важливою, оскільки війна росії з Україною може затягнутися на роки. Керівнику НАТО необхідно буде знайти баланс між уникненням будь-яких прямих наслідків або більш широкої ескалації між Альянсом і росією, а також заохоченням союзників продовжувати військову і фінансову підтримку України, оскільки громадськість починає втомлюватися від цих витрат», – зауважує видання.

Нагадаємо, прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас і міністр закордонних справ Латвії Крішьяніс Каріньш також висловили зацікавленість у цій посаді.

ЗМІ також писали про бажання Джо Байдена бачити на посту генсека НАТО Урсулу фон дер Ляєн.

У листопаді ЗМІ заявили, що кандидатура прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генсека НАТО має «твердий консенсус» серед багатьох союзників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: