Парламент Туреччини ратифікував вступ Швеції в НАТО – ЗМІ

Читать на русском
Після кількох місяців затягування та обговорень турецький парламент зрештою дав свою згоду на розширення НАТО.
Цензор.нет

У вівторок, 23 січня, великі національні збори Туреччини після публічного обговорення більшістю голосів схвалили участь Швеції в НАТО. Угорщина залишається єдиною країною НАТО, яка досі не ухвалила рішення.

Про це повідомляє агенція Bloomberg.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Як зазначається, після кількох місяців затягування та обговорень турецький парламент зрештою дав свою згоду на розширення НАТО. На сьогоднішньому пленарному засіданні турецькі парламентарі ратифікували заявку Швеції на приєднання до Північноатлантичного альянсу.

«Законопроєкт про визнання за доцільне схвалити протокол про вступ Швеції в НАТО був прийнятий Генеральною асамблеєю Великих національних зборів Туреччини», - повідомили в парламенті.

З-поміж 346 депутатів: 287 проголосували «за», 55 - «проти», четверо утрималися.

Тепер документ відправляється до турецького президента Реджепа Ердогана. Він має його підписати та передати в Державний департамент США.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон вже відреагував на рішення турецького парламенту.

«Сьогодні ми на крок ближче до того, щоб стати повноправним членом НАТО. Це позитивно, що Великі національні збори Туреччини проголосували за вступ Швеції до НАТО», - написав він у соцмережі Х.

Як відомо, єдиною країною НАТО, яка досі не ухвалила рішення щодо заявки Швеції, залишається Угорщина.

Нагадаємо, 16 травня 2022 року Швеція одночасно з Фінляндією ухвалила офіційне рішення про вступ до НАТО, а 5 липня країни підписали протоколи про вступ до Альянсу.

Фінляндія стала членом Альянсу у квітні 2023 року, а шведську заявку поки не ратифікували Туреччина та Угорщина. Водночас комітет із закордонних справ парламенту Туреччини схвалив ратифікаційний протокол про вступ Швеції до НАТО ще місяць тому.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: