Туреччина може схвалити вступ Швеції до НАТО у жовтні – Reuters

Читать на русском
Туреччина може ратифікувати вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу. Обговорення відбудеться в середині наступного місяця, розповів новий голова Сенату США з міжнародних відносин Бен Кардін.
Фото: ukraine-inform

Парламент Туреччини зможе ратифікувати заявку Швеції про вступ до НАТО вже у жовтні.

Про це у четвер, 28 вересня, заявив новий голова Сенату США з міжнародних відносин Бен Кардін, якого цитує агенція Reuters.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

За його словами, питання ратифікації обговорювали на переговорах із турецькими офіційними особами 27 вересня. Вони стверджують, що парламент Туреччини проголосує за прийняття Швеції «у першій половині наступного місяця».

«Якщо це справді так, то принаймні питання з НАТО вирішено. Та є й інші питання, окрім вступу до НАТО, які мають стати частиною наших обговорень у міру просування вперед», – зазначив він.

Розмова відбувалася в контексті можливого продажу Туреччині американських винищувачів F-16.

26 вересня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що адміністрація США пов’язує це питання з процесом ратифікації заявки Швеції. За його словами, якщо США, виконають свої обіцянки, турецький парламент також виконає свою.

Агентство зазначає, що попередній голова міжнародного комітету в Сенаті, Боб Менендес, протягом кількох місяців блокував продаж літака через заперечення Туреччини проти вступу Швеції в НАТО, а також через недотримання Ердоганом прав людини та порушення турецькою армією повітряного простору Греції.

Варто додати, що Франція 28 вересня закликала Туреччину та Угорщину ухвалити рішення про заявку Швеції про вступ до НАТО.

«Ми хотіли б бачити Швецію в НАТО, і хотіли б бачити, як Туреччина та Угорщина виконують те, на що вони погодилися», – сказала журналістам у Гельсінкі міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Нагадаємо, 16 травня 2022 року Швеція одночасно з Фінляндією ухвалила офіційне рішення про вступ до НАТО, а 5 липня країни підписали протоколи про вступ до Альянсу.

Відомо, що спочатку країни зустріли опір з боку Туреччини, яка звинуватила їх у підтримці угруповань, які вона визнала терористичними.

Нагадаємо, у липні 2023 року Туреччина зняла вето проти вступу Швеції до Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: