Чехія виплачуватиме компенсацію українцям, які вирішать повернутися додому

Читать на русском
Президент Чехії Петро Павло підписав зміни до закону про правовий статус українців, які приїхали до країни після початку повномасштабного вторгнення рф.
Фото: nasze-slowo.pl

Президент Чехії Петро Павло підписав зміни до закону про правовий статус українців, які приїхали до країни після початку повномасштабного вторгнення рф.

Відповідна інформація з'явилася на офіційному сайті глави чеської держави.

У яких країнах планують скоротити допомогу українським біженцямДопомога для українських біженців планують скоротити у Польщі, Німеччині, Чехії, Ірландії. Докладніше – на інфографіці.

Документ передбачає появу механізму «передчасного повернення». Йдеться про надання фінансової підтримки біженцям із статусом тимчасового захисту, які погодилися повернутися до України.

Наголошується, що на отримання такої компенсації біженець зможе претендувати лише один раз. При цьому подати заяву на допомогу потрібно буде не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну права на перебування в Чехії у статусі тимчасового захисту, тобто до кінця 2024 року.

Розмір фінансової компенсації поки що не затверджений – найближчим часом його має встановити уряд Чехії.

Якщо українці надалі захочуть повернутися до Чехії та отримати довгострокову візу, вони мають спочатку повернути половину суми, яку отримали за цією програмою.

Нагадаємо, у вересні Рада ЄС продовжила термін дії тимчасового захисту для українців. Пізніше Чехія, а також Данія та Швейцарія продовжили тимчасовий захист для українських біженців.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія виділила мільйони євро чотирьом країнам, які приймають українських біженців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: