У Німеччині заявили, що не збираються допомагати мобілізувати українців

Читать на русском
У Німеччині заявили, що не депортуватимуть українських біженців до військової служби у лави ЗСУ.
Марко Бушманфото: dw.com

У Німеччині не стануть змушувати українських біженців, які перебувають в країні, до мобілізації у лави Збройних сил України.

Про це заявив міністр юстиції Німеччини Марко Бушман виданню DW.

Мобілізація-2023: які нововведення підготувала владаМобілізація в Україні 2023 – які зміни вже прийняла чи анонсувала влада. Перевірка рішень ВЛК, розширення списку тих, хто підлягає мобілізації, скасування відстрочки для деяких студентів.

Як він зазначив, у Німеччині не будуть примушувати українських біженців до військової служби у ЗСУ, депортуючи їх в Україну.

«Для мене важко уявити, як ми можемо примушувати людей з інших країн служити зі зброєю в руках, враховуючи, що, згідно з нашою Конституцією, громадяни Німеччини не зобов'язані цього робити проти їхньої волі», - заявив Бушман.

Згідно з його словами, якщо влада України захоче призвати в армію чоловіків, які залишили країну, це не матиме практичних наслідків для українців, які живуть у Німеччині.

«Для мене неможливо уявити, як ми можемо примушувати людей з інших країн служити зі зброєю в руках, враховуючи, що, згідно з нашою конституцією, громадяни Німеччини не зобов'язані цього робити проти їхньої волі», - зазначив німецький міністр.

Як відомо, Німеччина одна з країн, яка прийняла найбільшу кількість українських біженців.

Нагадаємо, що вчора німецькі видання WELT та Bild опублікували інтерв'ю з міністром оборони України Рустемом Умєровим. У ньому ЗМІ написали, що голова Міноборони нібито планує у 2024 році призвати на військову службу українських чоловіків призовного віку (25-60 років), які мешкають за кордоном. Також зазначалося, що тих, хто не з'явиться, нібито чекають санкції.

Згодом у Міноборони зазначили, що заяву міністра оборони Рустема Умєрова про призов чоловіків з-за кордону не потрібно сприймати як обов'язковий план у рамках мобілізації.

Раніше президент Володимир Зеленський на пресконференції 19 грудня повідомив, що військове командування має намір мобілізувати ще до 500 тисяч українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: