ЗМІ назвали фаворита у гонці за пост генсека НАТО

Читать на русском
Кандидатура Марка Рютте на пост нового генсека НАТО має найбільший консенсус серед союзників.
Фото: AP

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте є лідером у боротьбі за пост генерального секретаря НАТО. Його кандидатура має «твердий консенсус» серед багатьох союзників.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Хто і протягом якого періоду керував НАТОВосени закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга. На інфографіці – хто та скільки керував Альянсом.

На даний момент Рютте завершує 13-річний термін перебування на посаді прем'єр-міністра Нідерландів після відставки уряду, що відбулася в липні на тлі розбіжностей щодо міграційної політики. Він заявив, що піде з політики після того, як після виборів буде сформовано новий кабінет міністрів.

За словами джерела видання, США вже двічі пропонували Рютте посаду генерального секретаря Альянсу, але минулого разу він відмовився.

Єнс Столтенберг, який очолює НАТО протягом десяти років, піде у відставку під час 75-річчя Альянсу, яке відзначатиметься на саміті лідерів у Вашингтоні наступного літа. Мета союзників – оголосити про наступника Столтенберга до саміту.

Рішення про нового генсека має бути одноголосним серед 31 союзника, але, як зазначає видання, думка США завжди має найбільшу вагу.

За словами джерел, крім Штатів, Рютте, ймовірно, також заручиться підтримкою таких країн, як Угорщина та Туреччина, з якими він підтримує добрі відносини. Союзники на східному фланзі також можуть підтримати Рютте.

Роль генсека НАТО, як і раніше, залишатиметься вирішальною, оскільки російсько-українська війна затягується. Генсеку «доведеться балансувати, уникаючи конфронтації чи ширшої ескалації між Альянсом та росією, а також заохочуючи союзників надавати військову та фінансову підтримку України».

Крім Рютте, на посаду нового генсека НАТО претендують прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас та міністр закордонних справ Латвії Криш'яніс Каріньш. Але Bloomberg пише, що вони можуть зіткнутися з проблемами з огляду на те, що країни Балтії «вважаються надто агресивно налаштованими стосовно Москви».

Перевага Рютте ще в тому, що він мав добрі зв'язки із колишнім президентом США Дональдом Трампом, який має шанси повернутися до Білого дому.

Нагадаємо, ЗМІ також писали про бажання Джо Байдена бачити на посту генсека НАТО Урсулу фон дер Ляєн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: