Хто і протягом якого періоду керував НАТО

Читать на русском

Восени закінчується термін повноважень генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Він обіймає цю посаду з 2014 року, його мандат продовжували вже тричі і, можливо, продовжать і вчетверте – в Альянсі не можуть погодити альтернативного кандидата. При цьому сам Столтенберг, схоже, вже не проти закінчити роботу: днями він заявив, що не планує продовжувати свої повноваження. «Слово і діло» дослідило, хто й упродовж якогось терміну керував організацією з моменту її створення.

Першого генерального секретаря НАТО було обрано у квітні 1952 року, хоча організація з'явилася в 1949-му. Столтенберг є 13-м керівником. (Інфографіка наприкінці публікації)

НАТО: де і з якою метою здійснюються операції та місії Північноатлантичного альянсуНАТО на сьогоднішній день здійснює місію в Косові та Іраку, місію з патрулювання повітряного простору та охорони Середземного моря. Докладніше – на інфографіці.

НАТО очолювали дипломати з 8 країн: три генсеки були з Великої Британії, три – з Нідерландів, два – з Бельгії, по одному – з Італії, Німеччини, Іспанії, Данії та Норвегії. Тепер же в Альянсі вважають, що варто зупинитись на кандидатурі зі Східної Європи. Крім того, багато столиць підтримують обрання першої жінки на цю посаду.

Першим генсеком НАТО був британський політик, колишній держсекретар у справах Співдружності Гастінгс Ісмей. Він обіймав цю посаду протягом п'яти років.

Майже чотири роки керував Альянсом бельгієць Поль-Анрі Спаак. У різні часи він обіймав посади прем'єр-міністра Бельгії, голови Європарламенту, голови ПА Ради Європи, голови Генасамблеї ООН.

Трохи більше трьох років на чолі Альянсу був колишній міністр закордонних справ Нідерландів Дірк Стіккер. Його наступник, військовий міністр Італії Манліо Брозіо, очолював НАТО 7 років.

Найдовше Альянсом керував ще один ексглава МЗС Нідерландів Йозеф Лунс – 12 років та 8 місяців.

Колишній міністр закордонних справ Британії Пітер Карінгтон був генсеком НАТО 4 роки, ексміністр оборони Німеччини Манфред Вернер – 6 років та один місяць.

Антирекорд за тривалістю перебування на чолі Північноатлантичного альянсу належить бельгійцю Віллі Классу – один рік. Він пішов у відставку після того, як стало відомо, що він прийняв хабар, перебуваючи на посаді міністра економіки.

Колишній глава МЗС Іспанії Хав'єр Солана керував НАТО 3 роки та 10 місяців, британський держсекретар з питань оборони Джордж Робертсон – 4 роки та 2 місяці, ексглава МЗС Нідерландів Яап де Гооп Схеффер – 5 років та 7 місяців.

Трохи більше п'яти років генсеком НАТО був данець Андерс Фог Расмуссен. Саме на його каденцію припала анексія Криму та початок війни на Донбасі.

У жовтні 2014 року Расмуссена змінив Єнс Столтенберг. З того часу його мандат продовжували тричі: двічі на два роки і минулої осені на рік.

До роботи в НАТО Столтенберг двічі обіймав посаду прем'єр-міністра Норвегії. А минулого року після виходу з Альянсу він збирався очолити Центральний банк країни.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, як за вісім років змінилися оборонні витрати країн НАТО.

З інфографіки можна дізнатися, як змінилася кількість військовослужбовців у країнах НАТО порівняно з 2014 роком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: