Прем'єр Нідерландів Рютте заявив, що його цікавить посада генсека НАТО

Читать на русском
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що міг би змінити Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО.
Фото: picture-alliance/dpa

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що міг би стати наступним генеральним секретарем НАТО після Єнса Столтенберга, який пробуде на посаді до жовтня 2024 року.

Про це повідомляють Politico та Reuters.

Хто і протягом якого періоду керував НАТОВосени закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга. На інфографіці – хто та скільки керував Альянсом.

«Це цікава роль, оскільки вона давала б можливість протягом кількох років робити свій внесок на міжнародній арені в період різких глобальних змін. Але, ймовірно, новим очільникоа НАТО стане європейска жінка – враховуючи політичну підтримку. І це було б дуже добре», – сказав Рютте.

Відповідаючи на запитання про інші міжнародні ролі, нідерландський прем'єр відповів, що його не цікавить робота на «неповний робочий день» голови Європейської Ради, і він не належить до когорти тих політиків, які претендують на посаду голови Європейської Комісії.

Зазначимо, раніше Марк Рютте, який планує залишити внутрішню політику після виборів у Нідерландах у листопаді, говорив, що не зацікавлений у тому, щоб брати на себе таку важливу міжнародну роль, як лідер НАТО.

Нагадаємо, раніше на посаду генсека НАТО претендував колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, однак через деякий час відмовився брати участь у перегонах.

Також таку можливість розглядав експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: