НАБУ викликає на допит бізнес-партнера Коломойського

Читать на русском
У Національному бюро оприлюднили повістки про виклик на допит фігурантів справи про заволодіння електроенергією.
Михайло Кіперманфото: biz.censor.net

Національне антикорупційне бюро викликає на допит бізнесмена Михайла Кіпермана як підозрюваного у справі про схему із заволодіння електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» на суму понад 716 млн грн та легалізації коштів.

Відповідні повістки про виклик оприлюднені на сайті НАБУ, повідомляє «Слово і діло».

«Повістка про виклик Кіпермана Михайла Юрійовича. Вам необхідно прибути 24.01.2024 року об 10:00 до Національного антикорупційного бюро України для участі у допиті у якості підозрюваного у межах досудового розслідування кримінального провадження», – йдеться в документі.

Також Кіпермана викликали на допити, які заплановані на 26 і 29 січня. Крім нього, до НАБУ викликали голову правління банку «Альянс» Юлію Фролову і директора департаменту адміністратора розрахунків Укренерго Дмитра Кондрашова на такі самі дати.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили бізнесмену Михайлу Кіперману та іншим про підозру у заволодінні понад 716 млн грн. За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі» закупила в «Укренерго» електричну енергію на суму понад 716 млн грн. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту «Укренерго» не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів ПриватБанку. Гроші за поставлену електроенергію «Укренерго» так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

НАБУ і САП змогли заарештувати 721 млн грн, які перебували на рахунках залучених до злочинної схеми компаній. Крім того, у межах міжнародного співробітництва також заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах.

Раніше антикорупційні органи повідомили про підозру олігарху Ігорю Коломойському.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: