Заволодіння 716 млн грн Укренерго: бізнес-партнеру Коломойського повідомили про підозру

Читать на русском

Антикорупційні органи правопорядку викрили схему із заволодіння електроенергією національної компанії на понад 715 млн грн.
фото: ua-energy.org

НАБУ та САП викрили чотирьох осіб на реалізації схеми із заволодіння електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» на суму понад 716 млн грн та легалізації коштів. Організатором, за даними «Слово і діло», є бізнес-партнер олігарха Ігоря Коломойського Михайло Кіперман.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«11 січня 2024 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру 4 особам, причетним до реалізації злочинної схеми по заволодінню електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів. Серед підозрюваних: особа, яку слідство вважає організатором злочину - ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України; колишній директор департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго» – ч. 2 ст. 364 КК України; голова правління комерційного банку – ст. 364-1 КК України; директор приватної компанії – ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України», – інформує САП.

Як повідомляє НАБУ, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі» закупила в «Укренерго» електричну енергію на суму понад 716 млн грн. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту «Укренерго» не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів ПриватБанку. Гроші за поставлену електроенергію «Укренерго» так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

НАБУ і САП змогли заарештувати 721 млн грн, які перебували на рахунках залучених до злочинної схеми компаній. Крім того, у межах міжнародного співробітництва також заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах.

За даними «Слово і діло», про підозру повідомили директору ТОВ «Юнайтед Енерджі» Андрію Короткевичу-Лещенку. Він фігурує ще в двох справах про збитки ПАТ «Центренерго». Організатором слідство вважає бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана. Крім них підозру отримала голова правління банку «Альянс» Юлія Фролова.

Антикорупційні органи правопорядку викрили схему із заволодіння електроенергією національної компанії на понад 715 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру олігарху Ігорю Коломойському в організації схеми заволодіння 9,2 млрд грн ПриватБанку, до якої долучив ще п'ятьох менеджерів установи. Схема злочину полягала у штучному створенні організованою групою зобов'язання банку виплатити одній з підконтрольних компаній понад 9,2 млрд грн за нібито зворотній викуп власних облігацій за завищеною вартістю, шляхом підробки відповідних документів.

Частина цих коштів, а саме понад 446 млн грн, була легалізована шляхом перерахування під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів на особистий рахунок Коломойського через ряд фінансових операцій з підконтрольними компаніями, та в подальшому внесені ним до статутного капіталу банку з метою виконання вимог програми фінансового оздоровлення ПриватБанку. Рештою ж коштів зловмисники розпорядились на власний розсуд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: