Справа ПриватБанку: НАБУ повідомило про підозру олігарху Коломойському

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру колишньому власнику комерційного банку, який заволодів його грошима.
фото: Ґрати, Стас Юрченко

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру олігарху Ігорю Коломойському у заволодінні понад 9,2 млрд грн ПриватБанку.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«Детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ «ПриватБанк» та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн», – інформує НАБУ.

Детективи НАБУ також затримали заступника керівника напрямку – директора департаменту міжбанківського дилінгу ПриватБанку. Таку посаду раніше обіймав Ярослав Луговий.

Крім Коломойського і Лугового підозри отримали: колишній голова правління Приватбанку Олександр Дубілет; його заступниця Людмила Шмальченко; начальниця департаменту міжбанківських операцій ПриватБанку Надія Конопкіна і заступник керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу Якименко.

У межах досудового розслідування встановлено, що протягом січня - березня 2015 року Коломойський з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку розробив злочинний план заволодіння коштами банківської установи.

Для реалізації свого злочинного умислу особа залучила 5 працівників банку, серед яких голова правління ПриватБанку; заступник керівника напрямку – директор департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов'язаної з ПриватБанком; заступник голови правління ПриватБанку – директор казначейства; начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства та заступник керівника департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПриватБанку.

Схема злочину полягала у штучному створенні організованою групою зобов'язання банку виплатити одній з підконтрольних компаній понад 9,2 млрд грн за нібито зворотній викуп власних облігацій за завищеною вартістю, шляхом підробки відповідних документів.

Частина цих коштів, а саме понад 446 млн грн, була легалізована шляхом перерахування під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів на особистий рахунок Коломойського через ряд фінансових операцій з підконтрольними компаніями, та в подальшому внесені ним до статутного капіталу банку з метою виконання вимог програми фінансового оздоровлення ПриватБанку. Рештою ж коштів зловмисники розпорядились на власний розсуд.

Дії усіх викритих осіб кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ст. 191, 209, 366 КК України, в залежності від ролі кожного учасника злочинної схеми.

Нагадаємо, САП скерувала до суду справу колишнього менеджменту ПриватБанку про розтрату понад 8,4 млрд грн. Нещодавно Шевченківський районний суд Києва узяв Коломойського під варту з альтернативою 509 млн грн застави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: