Апеляційна палата заочно заарештувала експосадовця «Центренерго»

Читать на русском
Апеляційна інстанція скасувала рішення про відмову в заочному запобіжному заході колишній керівниці департаменту держкомпанії.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно взяла під варту колишню директорку департаменту з фінансово-економічних питань та енерготрейдінгу «Центренерго» Катерину Токар, яку НАБУ і САП підозрюють у зловживаннях на 176,8 млн грн.

Таке рішення 12 жовтня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Раніше антикорупційний суд відмовився заочно заарештувати Токар. Прокурор САП подав скаргу на це рішення.

«Апеляційну скаргу прокурора задовольнити, ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 20 вересня 2023 року - скасувати. Постановити нову ухвалу, якою обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної (Токар – ред.) та після її затримання, але не пізніше як через 48 годин з часу її доставки до місця кримінального провадження, розглянути з участю (Токар – ред.) питання про застосування до неї обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід», – ідеться в рішенні.

Раніше НАБУ оголосило у розшук ексдиректорку департаменту «Центренерго» Катерину Токар.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру двом експосадовцям «Центренерго» та керівнику приватної компанії у зловживаннях на 176,8 млн грн. За інформацією «Слово і діло», йшлося про ексчлена «Центренерго» Олександра Уварова та ексдиректору департаменту «Центренерго» Катерину Токар, а також керівника приватної компанії «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенка. Уварову та Токар про підозру повідомили заочно.

За даними слідства, у 2020 році ПАТ «Центренерго» уклав угоду про продаж електроенергії ТОВ «Юнайтед Енерджі»-переможцю аукціону. Через невідбір законтрактованої за цими угодами електроенергії компанія-переможець мала сплатити штраф. Аби цього уникнути, з ПАТ заднім числом уклали додаткові угоди: виключили з основних угод положення про дозволені межі відхилення від обсягів відібрання електроенергії.

Такі зміни дозволили згаданому ТОВ відбирати будь-який обсяг електроенергії, незважаючи на те, що за умовою проведених аукціонів відібрання договірного обсягу електроенергії мало бути гарантоване. У результаті цих дій ПАТ не отримало 176,8 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: