САП наприкінці року скерує до суду справу про збитки «Центренерго»

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання детектива НАБУ про пришвидшення процедури скерування справи до суду.
фото: «Слово і діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура після 26 грудня скерує до суду справу про зловживання, які завдали ПАТ «Центренерго» понад 176 млн грн збитків.

Саме до такої дати рішенням Вищого антикорупційного суду від 16 листопада сторону захисту обмежено в строках на ознайомлення з розслідуванням, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання задовольнити частково. Встановити стороні захисту, а саме захиснику підозрюваного (Андрія Короткевича-Лещенка – ред.) адвокату строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні до 26 грудня 2023 року включно, після спливу якого захисник підозрюваного вважатиметься таким, що реалізував своє право на доступ до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні», – йдеться в рішенні.

Раніше у цій справі НАБУ оголосило у розшук ексдиректорку департаменту «Центренерго».

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру двом експосадовцям «Центренерго» та керівнику приватної компанії у зловживаннях на 176,8 млн грн. За інформацією «Слово і діло», йшлося про ексчлена «Центренерго» Олександра Уварова та ексдиректору департаменту «Центренерго» Катерину Токар, а також керівника приватної компанії «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенка. Уварову та Токар про підозру повідомили заочно.

За даними слідства, у 2020 році ПАТ «Центренерго» уклав угоду про продаж електроенергії ТОВ «Юнайтед Енерджі»-переможцю аукціону. Через невідбір законтрактованої за цими угодами електроенергії компанія-переможець мала сплатити штраф. Аби цього уникнути, з ПАТ заднім числом уклали додаткові угоди: виключили з основних угод положення про дозволені межі відхилення від обсягів відібрання електроенергії.

Такі зміни дозволили згаданому ТОВ відбирати будь-який обсяг електроенергії, незважаючи на те, що за умовою проведених аукціонів відібрання договірного обсягу електроенергії мало бути гарантоване. У результаті цих дій ПАТ не отримало 176,8 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: