Орбан може тимчасово очолити Єврораду – ЗМІ

Читать на русском
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може тимчасово стати президентом Європейської Ради у разі відставки Шарля Мішеля.
facebook com orbanviktor

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може тимчасово стати президентом Європейської Ради у разі відставки Шарля Мішеля.

Про це пише Politico.

За даними видання, якщо Мішель піде у відставку цього літа, лідерам ЄС доведеться швидко домовлятися про кандидатуру його наступника. Орбан може тимчасово стати президентом Європейської Ради, якщо не вдасться європейським лідерам швидко дійти згоди. Все тому, що Угорщина головуватиме у Раді ЄС з липня 2024 року до грудня.

«Сценарій — коли Орбан керуватиме Радою ЄС протягом шести місяців одразу після виборів до Європарламенту 2024 року — більшість із 26 лідерів країн ЄС відчайдушно хотіли б уникнути, враховуючи ескалацію напруженості між ними та Орбаном», – додають у повідомленні.

Після виборів до Європейського парламенту, що відбудуться 6-9 червня у всіх 27 країнах ЄС, європейські лідери зустрінуться 17 червня, а потім ще 27-28 червня. Ймовірно, що саме на цих зустрічах вони намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля.

Нагадаємо, чинний голова Європейської ради Шарль Мішель, мандат якого спливає наприкінці листопада 2024 року, заявив, що візьме участь у виборах до Європарламенту і залишить свою посаду вже влітку, щоб обійняти крісло європейського депутата.

Раніше ми писали, Орбан заявив, що він «пишається» своїми контактами з російським диктатором володимиром путіним. Та нещодавно вкотре відмовився називати російське вторгнення в Україну війною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: