Іноземні деталі з яких країн знаходили у російській зброї та техніці

Читать на русском

Росія, незважаючи на міжнародні санкції, продовжує знаходити та використовувати для виробництва зброї іноземні деталі. Влітку минулого року міжнародна експертна група Єрмака-Макфола нарахувала у зброї та техніці, які використовуються на фронті та для обстрілів мирних міст України, понад тисячу іноземних компонентів від 155 компаній із 19 країн. І багато з цих країн, зокрема США, є союзниками України. «Слово і діло» пропонує на інфографіці подивитися, які країни допомагають російській оборонці.

Іноземні деталі з яких країн, у тому числі союзників України, виявили у російській техніці та озброєнні – на інфографіці.
Росія вбиває українців озброєнням із запчастинами західних виробниківСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Національне агентство з питань запобігання корупції у грудні запустило відкриту базу даних іноземних компонентів у російській зброї (а також зброї з Ірану, яку рф використовує на війні), і країн там уже більше, ніж у звіті.

За даними цього реєстру, компоненти понад 180 американських виробників знайдено у російському озброєнні та техніці.

Деталі від компаній із США знайшли більш ніж у 80 виробах, зокрема крилатих ракетах «Іскандер-К», керованих ракетах Х-59Мк-2, «Кинджалах», безпілотниках Shahed-136, «Ланцет», Mohajer-6, Zala 421 -16Е та інших.

Деталі 39 японських компаній знайшли у 38 російських виробах: безпілотниках Shahed-136, Mohajer-6 та «Орлан-10», ракетах «Кинджал», «Іскандер-К» та Х-101, деяких радіостанціях, танках Т-72Б3 та іншій техніці.

У 34 видах російського озброєння та техніки були виявлені компоненти з Німеччини, всього від 36 компаній. Німецькі деталі знаходили знову-таки у безпілотниках, ракетах «Іскандер-К» та Х-101, комплексах радіоелектронної боротьби.

Росія при виробництві озброєння та техніки використовувала також компоненти з інших європейських країн – Британії, Швейцарії, Франції, Італії, Нідерландів, Ірландії, Швеції, Іспанії, Данії, Бельгії, Польщі та Австрії.

Наприклад, у 15 видах зброї та техніки було знайдено компоненти від 13 британських компаній – у безпілотниках, станціях радіоперешкод Р-330 БМВ, танках Т-72Б3, бронеавтомобілях.

Компоненти від 11 швейцарських компаній є у 47 видах озброєння та техніки – зокрема, ракетах Х-59Мк-2, Х-101, «Калібрах», «Іскандер-К», безпілотниках Shahed-136, Mohajer-6, Supercam-S350, «Ланцет» та інших.

У деяких типах безпілотників, комплексах РЕБ, радіостанціях, ракетах Х-101, а також в іншій техніці виявлено компоненти 7 компаній з Нідерландів.

У безпілотнику «Орлан-10» було знайдено деталь від польської компанії.

Росія також використовує для безпілотників, ракет, систем РЕБ, радіостанцій, апаратури внутрішнього зв'язку та іншої техніки деталі з Тайваню (35 компаній). Переважно це карти пам'яті та мікросхеми.

Компоненти 9 компаній з Південної Кореї виявлені у російській зброї та техніці. Також знайдено деталі ізраїльського виробництва – у безпілотниках «Корсар» та «Орлан-10», бронеавтомобілях «Тайфун-К».

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як Білорусь, Іран та Північна Корея допомагають путіну у війні проти України.

На інфографіці – як путінська росія збільшує витрати на армію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: