НАТО готує найбільші військові навчання з часів холодної війни – FT

Читать на русском
Навесні наступного року країни-члени НАТО та Швеція проведуть найбільші спільні навчання з часів холодної війни та відпрацюють відбиття нападу на одного з союзників.
Ілюстративне фото AP

НАТО готується провести весною 2024 року найбільші спільні командні навчання з часів холодної війни. Планується, що понад 40 тисяч військовослужбовців відпрацьовуватимуть відбиття російської агресії проти одного з членів Альянсу.

Про це пише Financial Times із посиланням на представників НАТО.

У НАТО схвалили нову стратегічну концепцію: росія визнана прямою загрозою безпеціНа саміті НАТО росію визнали найбільш серйозною та прямою загрозою безпеці союзників. Альянс ухвалив нову стратегію на десять років.

Навчання будуть називатися «Стійкий захисник», їхня мета – моделювання потенційних маневрів проти противника, створеного на зразок коаліції на чолі з росією. За словами співрозмовників видання, вони включатимуть від 500 до 700 повітряних бойових вильотів, понад 50 кораблів та близько 41 тисячі військовослужбовців.

Навчання є першими з погляду технічних можливостей: вони використовують реальні географічні дані для створення більш реалістичних сценаріїв для військ.

Крім країн-членів НАТО, візьме участь також Швеція, чия заявка на вступ ще не ратифікована Туреччиною та Угорщиною.

Навчання пройдуть у Німеччині, Польщі та країнах Балтії у лютому та березні і є частиною нової стратегії, згідно з якою Альянс проводитиме два великі навчання щороку замість одних.

За словами представників НАТО, навчання також розглядаються як ключова частина демонстрації Москві того, що Альянс готовий до боротьби.

Нагадаємо, 9 вересня Балтійському морі стартували масштабні навчання країн НАТО щодо відбиття можливої російської агресії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: