Зеленський відповів, чому не зустрівся у Давосі з представниками Китаю

Читать на русском
Зеленський не планував зустрічатися в Давосі з прем'єром Китаю, оскільки рішення із зовнішньополітичних питань ухвалює не він, а Сі Цзіньпін.
Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський не планував зустрічатися в Давосі з прем'єром Китаю Лі Цяном, оскільки рішення щодо зовнішньополітичних питань ухвалює не він, а голова КНР Сі Цзіньпін.

Про це глава держави повідомив на пресконференції 17 січня.

Україна прагне до більш динамічних відносин з Китаєм – КулебаУкраїна має намір і надалі розвивати відносини з Китаєм, проте підходитиме до цього питання як країна західного світу. Про це повідомив голова МЗС Кулеба.

За словами Зеленського, з Лі Цяном буде готовий зустрітися прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Є прем'єр Китаю – тоді наш прем'єр із ним зустрінеться. Я б із радістю зустрівся з лідером Китаю. Наскільки я знаю, лідер Китаю – Сі Цзіньпін, і він ухвалює рішення. А в Україні я приймаю рішення, чи навіть не я, а народ України. У будь-якому випадку, це якщо порівняти рівні того, хто приймає рішення», – сказав він.

Президент додав, що йому важливі «не будь-які діалоги, а рішення, які ухвалюють ті чи інші лідери».

Нагадаємо, сьогодні ЗМІ повідомили, що китайська сторона відхилила прохання про зустріч у Давосі між Зеленським та прем'єр-міністром Лі Цяном. За даними журналістів, рішення представників КНР виглядало навмисним, а не результатом завантаженості графіка.

Варто також зазначити, що президент уже провів у Швейцарії понад десять зустрічей. Він також зустрівся з королем Бельгії, президентами Польщі, Гани, Сінгапуру, Руанди, прем'єр-міністрами В'єтнаму, Бельгії, Люксембургу, а також з генсеком НАТО і держсекретарем США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: