Порівняння економічного та військового потенціалу США та Китаю

Читать на русском

Лідери США та Китаю мають зустрітися на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, який проходитиме 11-17 листопада. Очікується, що Джо Байден та Сі Цзіньпін обговорять не лише двосторонню співпрацю, а й питання ядерної безпеки, а також українсько-російську війну. Метою переговорів, як заявили в США, є спроба стабілізувати відносини між країнами, які останніми роками загострилися, зокрема через зростання напруженості навколо Тайваню. На інфографіці «Слово і діло» – порівняння економічного та військового потенціалу протиборчих держав.

США, за даними Світового банку за 2022 рік, випереджають Китай за обсягом ВВП – 25,5 трлн доларів проти 17,9 трлн.

Американський ВВП на душу населення становить 76 399 доларів проти 12 720 доларів у Китаї.

Зовнішній борг США на початок літа становив 25,1 трлн доларів. Станом на кінець червня обсяг непогашеного зовнішнього боргу Китаю становив 2,43 трлн доларів США.

Видобуток нафти в США в 2022 році склав близько 760 мільйонів тонн – це найвищий показник з 1998 року. Китай, у свою чергу, видобував 204,7 мільйона тонн нафти: як писали ЗМІ, Пекін активно нарощує власний видобуток, щоб знизити залежність від імпортних енергоресурсів.

Якщо порівнювати військовий потенціал двох країн, то витрати США на оборону цього року будуть у 3,6 рази вищими, ніж у Китаю – 816,7 млрд доларів проти 224,8 млрд. Наступного року військовий бюджет Штатів буде ще більшим.

Чисельність китайської армії, як і раніше, більша за американську – 2,035 млн осіб проти 1,359 млн.

За кількістю танків, бойового авіафлоту та авіаносців США перевершують Китай. Наприклад, США мають 5,5 тисяч танків, а Китай – 4 тисячі 950; у США 11 авіаносців, у Китаю – лише 3.

Крім того, в арсеналі США 5 тисяч 244 ядерні боєголовки, за даними Федерації американських вчених. Китай має лише 410 боєголовок. При цьому в США очікують, що Китай подвоїть кількість ядерних боєголовок до 2030 року і матиме півтори тисячі до 2035-го.

Нагадаємо, представники Китаю пропустили зустріч з питань миру в Україні, яка відбулася на Мальті. Це сталося, як пояснили в ОПУ, через розбіжності графіків.

Раніше міністр закордонних справ заявив, що Україна не сподівається на різку зміну позиції Китаю щодо війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: