ЗСУ збили два літаки росіян над Азовським морем – ЗМІ

Читать на русском
14 січня українські військові підбили над акваторією Азовського моря два російські літаки, А-50 і ІЛ-22.
Фото: wikipedia.org

У неділю, 14 січня, українські військові підбили два російські літаки над Азовським морем. Мова йде про А-50 та ІЛ-22.

Про це повідомляють Сили оборони, моніторингові канали, народний депутат України Юрій Мисягін та речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук.

«Близько 21:00 українськіми підрозділами було нанесено вогневе ураження по двом літакам вкс рф, а саме літаку А-50 ДРЛО та бомбардувальнику ІЛ-22, які перебували над акваторією Азовського моря.

А-50 сбитий, а ІЛ-22 підбитий, проте перебував в повітрі і намагався дістатися до найближчого аеродрому, проте зник з радарів, після початку зниження, в районі Керчі», – написав Мисягін.

Як повідомляється, літак А-50 був збитий відразу після його заступу на чергування в районі Кирилівки близько 21:10-21:15. А-50 зник з радарів і припинив відповідати на запити тактичної авіації, а пізніше пілотом літака Су-30 вкс рф було виявлено займання та падіння невстановленого повітряного судна.

Спікер Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук також повідомив, що його джерела фіксують зникнення з радарів А-50 у районі Азовського моря та підбиття Іл-22.

«За попередніми даними, інформація підтверджена, тому очікуємо коментарі від Повітряних сил. Якщо говорити про літак далекого радіолокаційного стеження, то їх виготовлено було лише близько 30 одиниць. Ціль жирнюча», – зазначив він.

Як повідомляє РБК Україна, літак Іл-22М11 здійснював чергування в районі Стрілкового, але був підбитий вздовж узбережжя Азовського моря близько 21-ої години. Після ураження він планував здійснити посадку в Анапі та запросив евакуацію. Також зафіксований виклик «швидкої» та пожежної машин.

За словами спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, в росії наразі нараховується близько 9 літаків А-50. Один з них вже зазнав пошкоджень у лютому 2023 року в Білорусі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що союзники передали українським військовим далекобійну зброю, за допомогою якої ЗСУ за одну добу знищили 26 вертольотів та 12 літаків ворога. Він не став говорити, що це за зброя, проте уточнив, що партнери мають зрозуміти, про що йдеться.

Пізніше спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат уточнив, що Зеленський, ймовірно, мав на увазі знищення авіації росії на авіабазах, коли говорив про успішне застосування далекобійної зброї, переданої союзниками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: