На Тайвані розпочались президентські та парламентські вибори

Читать на русском
У суботу, 13 січня, на острові Тайвань відбудуться вибори голови адміністрації та депутатів законодавчого парламенту.
Фото: Getty Images

У суботу, 13 січня, на Тайвані в суботу відкрилися дільниці для проведення президентських та парламентських виборів.

Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, чинна президентка країни Цай Інвень, яка представляє нині правлячу Демократичну прогресивну партію, пробула на цій посаді максимальні два терміни, тому не мала права балотуватися знову. Натомість на роль лідера країни є три основних претенденти:

  • Лай Цінде, віце-президент Тайваню і представник Демократичної прогресивної партії. Підтримує незалежність острова від Китаю і вважає саме його свободу запорукою безпеки;

  • Ке Веньчже, колишній мер міста Тайбей і висуванець від «третьої сили» – Тайванської народної партії (ТНП). Позиціонує себе як альтернативу традиційному багаторічному протистояню двох інших партій;

  • Хоу Юї, мер міста Нью-Тайбей і висуванець від опозиційної чинній владі Тайваню партії Гоміньдан. Орієнтована на Пекін і наполягає на відновленні контактів, співпраці та діалогу з КНР, а також наполягає на «тактиці стримування без провокацій».

Згідно з опитуванням, проведеним газетою South China Morning Post, Лай Цінде лідирує з 29,7%, далі йде Ке Веньчже з 25,6%, а потім Хоу Юї – 21,1%.

Водночас, на думку спостерігачів, Гоміньдан та ТНП можуть завоювати більшість місць у парламенті, виступаючи із близьких один одному позицій.

За даними місцевого Центрвиборчкому, на Тайвані близько 19,6 мільйона людей мають право голосу. На острові створено 17 795 виборчих дільниць. Вони будуть відкриті протягом восьми годин та закриються о 16:00 (10:00 за київським часом).

Підрахунок бюлетенів вручну починається майже одразу. Електронного, заочного та дострокового голосування немає. Результат повинен бути відомий пізно ввечері в суботу.

Увагу до виборів глави адміністрації Тайваню привертають особливу увагу у світі, оскільки можуть серйозно вплинути на конфігурацію відносин Пекіна та Вашингтона.

Нагадаємо, у Тайвані заявили про посилення військової активності Китаю навколо острова.

В 2022 році Сі Цзіньпін заявив, що Китай ніколи не відмовиться від права застосувати силу проти Тайваню, хоч і підтримує «мирне возз'єднання». У США пообіцяли захищати Тайвань у разі вторгнення.

На думку експертів, можливий напад Китаю на Тайвань та участь у цьому конфлікті США матиме набагато серйозніші наслідки для світової економіки, ніж війна в Україні, глобальна фінансова криза та пандемія COVID.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: