Яке американське озброєння мають армії України, Ізраїлю та Тайваню

Читать на русском

Президент Джо Байден у нещодавньому зверненні до нації заявив, що для національної безпеки США критично важливим є забезпечення успіху Ізраїлю та України у боротьбі з терористами та диктатором, а тому країнам потрібно надати військову допомогу. Крім того, американської зброї критично потребує ще один союзник – Тайвань. «Слово і діло» вирішило подивитися, яке озброєння від США мають армії України, Ізраїлю та Тайваню і коли воно було надано.

На озброєнні всіх трьох союзників США – України, Ізраїлю та Тайваню – є зенітно-ракетні комплекси Patriot та переносні ЗРК Stinger. Україна Patriot отримала лише цього року, тоді як два інших союзники мають їх ще з 90-х років: Ізраїль – із 1991-го, Тайвань – із 1996-го.

Аналогічна ситуація зі Stinger: Україна отримала їх минулого року, Ізраїль – в 1990-му, Тайвань – в 1996-му.

Американські винищувачі F-16 Україна має отримати лише наступного року. На озброєнні Ізраїлю вони стоять ще з 1980 року, Тайваню – з 1997-го.

Водночас Україна вже отримала американські танки Abrams (близько 30 одиниць) та реактивно-артилерійські системи HIMARS, а Тайваню вони будуть надані лише наступного року.

Крім того, США поставили Україні далекобійні ракети ATACMS, Тайвань на них теж чекає у 2024-му.

Раніше, ніж у України, у Тайваню з'явилися протитанкові ракетні комплекси Javelin – у 2002 році. ЗСУ їх отримали в 2018-му.

На озброєнні Ізраїлю в 1994 році з'явилися самохідні гаубиці Paladin, які передали українській армії навесні цього року.

При цьому ні Ізраїль, ні Тайвань на озброєнні не мають американських бойових машин піхоти Bradley, якими активно користуються ЗСУ.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, який обсяг військової допомоги надали США Україні з початку повномасштабної війни.

«Слово і діло» розібралось у перспективах західної військової та фінансової допомоги Україні на 2024 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: