Понад 20 штатів США намагаються заблокувати участь Трампа у виборах – NYT

Читать на русском
У США 34 штати ініціювали виключення Дональда Трампа з виборчих списків. У деяких з них суди відхилили такі позови, проте у більше як 20-ти штатах це питання лишається відкритим.
Фото: Associated Press

У 34 штатах США ініціювали виключення Дональда Трампа з виборчих списків. Подекуди суди відхилили такі позови виборців, але у більш ніж 20 штатах це питання лишається на порядку денному.

Про це пише The New York Times.

Президентські вибори в США: яку позицію щодо війни в Україні займають потенційні кандидатиСША обиратимуть нового президента у листопаді 2024-го. Що потенційні кандидати думають про російську агресію, чи збираються продовжувати допомагати Україні – на інфографіці.

«Щонайменше у 34 штатах офіційно оскаржили кандидатуру Дональда Трампа на президентських виборах. Трамп був дискваліфікований з праймеріз у штатах Колорадо та Мен до розгляду апеляцій», – йдеться у повідомленні.

У той же час інші оскарження були відхилені або не просувалися в суді. Тож, крім Колорадо та Мен, «ще принаймні у 20 штатах це питання досі не вирішене».

Видання нагадує, що справи проти колишнього президента США ґрунтуються на пункті 14-ї поправки Конституції США, що була ухвалена після громадянської війни 1861-1865 років. Вона мала на меті позбавити можливості обіймати державні посади всіх, хто перебував на держслужбі та «брав участь у повстанні чи заколоті».

Зауважимо, що у 21 з 34 штатів, де була ініційована заборона для Трампа, на минулих президентських виборах перемогу здобув Джо Байден. Одними з останніх петицію про виключення експрезидента з бюлетенів праймеріз подали виборці у штатах Массачусетс та Іллінойс.

Нагадаємо, 20 грудня 2023 року Верховний суд Колорадо заборонив Трампу брати участь у місцевих виборах претендентів від Республіканської партії на висування кандидатом на пост президента США у 2024 році, пославшись на 3-й розділ 14-ї поправки до Конституції США. Це стало першим в історії США випадком, коли 14 поправка була використана для виключення кандидата в президенти з виборчого бюлетеня.

Штат Мен став другим після Колорадо штатом США, де ім'я Дональда Трампа офіційно заборонено включати в бюлетені на президентських виборах.

Після цього Трамп подав апеляцію на рішення судів штатів Мен та Колорадо.

Як відомо, вибори президента США відбудуться у листопаді 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: