У Держдепі зробили прогноз щодо підтримки України

Читать на русском
Речник Держдепу заявив, що США не підтримуватимуть військове фінансування України на рівні 2022 та 2023 років, адже бачать свою мету у її зміцненні.
Речник Держдепу Метью МіллерФото: en.trend.az

Сполучені Штати Америки підтримуватимуть військове фінансування України, але не на рівні 2022 та 2023 років. Це пов'язано з тим, що їх мета полягає у іншому.

Про це під час пресконференції 4 січня сказав речник Держдепу США Метью Міллер.

Як змінювався розмір військової допомоги США Україні протягом повномасштабної війниОбсяг військової допомоги США Україні за час великої війни – на інфографіці. Наразі Штати ще не схвалили фінансування для України на 2024 рік.

«Ми і надалі підтримуватимемо Україну стільки, скільки це буде потрібно. Така політика США. Але це не означає, що військове фінансування буде таким, як у 2022 та 2023 роках. Ми не вважаємо, що в цьому є потреба», – зазначив посадовець.

Речник Держдепу уточнив, що метою США є допомога Україні у відновленні, а також побудуві військово-промислової бази, аби український уряд самостійно міг фінансувати, виробляти та закуповувати озброєння.

«Але наразі це питання не є вирішеним, тому надважливо щоб Конгрес ухвалив закон про додаткове фінансування», – наголосив Міллер.

Він додав, що Україна поки що не може захистити себе, розраховуючи лише на власні сили.

«Ми знаємо, що нам потрібно продовжувати підтримувати Україну. Українці покладаються на цю допомогу, щоб продовжувати боротьбу зі щоденною російською агресією. Тому важливо, щоб Конгрес діяв, щоб продовжувати фінансувати демократію, яка продовжує захищатися», – підкреслив Міллер.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Також він зазначив, що не згоден з тим, що росія почала отримувати перевагу в цій війні.

«Я думаю, що люди часто забувають про реальні ставки у цій війні і про те, якою була справжня мета володимира путіна, і чого Україна насправді досягла і чого вона продовжує досягати. Пам’ятайте, що путін розпочав цю війну як війну за тотальне завоювання, де він хотів захопити Україну. Він хотів усунути уряд від влади, зробити Україну частиною рф. Але його план провалився на самому початку. Україна звільнила близько половини захоплених тоді росією територій та поновила мирне судноплавство в Чорному морі», – сказав Міллер.

За словами речника, на полі бою кожна сторона здобуватиме або втрачатиме територію, але центральної мети своєї агресії росіяни не досягають.

Нагадаємо, 4 січня координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що США більше не мають достатнього фінансування, щоб надавати Україні нові пакети військової допомоги.

Як відомо, 27 грудня США надали Україні пакет військової допомоги на 250 мільйонів доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: