Омбудсмен назвав кількість полонених в рф українців

Читать на русском
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець уточнив, скільки зараз українців у полоні.
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Станом на початок грудня у полоні перебувають 28 тисяч громадян України. При цьому серед них дві тисячі громадян віком від 65 років.

Такі дані озвучив уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець, пише Укрінформ у четвер, 7 грудня.

Обмін полоненими: скільки військових та цивільних вдалося повернути Україні з 24 лютогоЗ початку повномасштабної війни України та рф провели більше 30 обмінів полоненими. Усі обміни – на інфографіці.

«Цивільні заручники - це, на мій погляд, нова система придушення цивільного населення на ТОТ. Станом на зараз 28 тисяч підтверджених громадян України знаходяться у полоні рф», – сказав він.

Лубінець підкреслив, що українська влада не може перевірити їх стан, не може отримати доступ до російських в'язниць і не може передати їм ліки.

«Особливий список із цих 28 тисяч – це 2 тисячі громадян України, вік яких становить понад 65 років. Є випадки, коли в полон захоплюють лише за проукраїнські висловлювання українців віком від 80-85 років. І вкотре ми нічого не можемо з цим зробити», – заявив омбудсмен.

Лубінець закликав міжнародне співтовариство допомогти Україні повернути своїх громадян.

Нагадаємо, у листопаді в Мінреінтеграції повідомляли, що до російського полону з початку повномасштабного вторгнення потрапили 4337 осіб: 3574 військових та 763 цивільних.

При цьому із серпня рф фактично заморозила обміни полоненими з Україною.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: