Росія відмовляється обмінювати полонених – Координаційний штаб

Читать на русском
Росія з літа фактично заморозила обмін полоненими з Україною. Однак перемовини з їх відновлення тривають.
Фото: armyinform.com.ua

Росія фактично заморозила обміни полоненими з Україною з серпня цього року.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в інтерв'ю Настоящему времени.

Скільки українців повернулися із російського полону за час повномасштабної війниУкраїна та росія вже три місяці не проводили обмінів полоненими. Скільки українців вдалося повернути за час війни – на інфографіці.

«Зараз тривають переговори, триває робота. Але, дійсно, починаючи з літа, росія заморозила фактично обміни. Вони у тому обсязі, як це було раніше, не відбуваються», – заявив він.

За його словами, Україна готова до обміну «хоч завтра», оскільки у нас уже закінчуються місця для утримання полонених росіян.

«Ми знаємо, що умови, в яких наші захисники перебувають у росії, значно гірші за ті, які пропонуємо ми як європейська країна, яка дотримується третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими», – зауважив Яценко.

За його словами, рф не цікавиться долею своїх полонених, тому затягують обмін та створюють різні перешкоди.

«У травні цього року в нас сталося кілька великих обмінів, зараз останній, що відбувся, стався сьомого серпня. Ми змогли повернути лише 22 особи. Знаходяться різні причини для того, щоб відстрочити ці обміни, і фактично це таке гачкотворство для того, щоб цей процес уповільнити, і для того, щоб мати можливість проводити якісь пропагандистські кампанії. Ми вважаємо, що це робиться саме для цього», – підкреслив він.

Раніше була названа кількість українських військових, які зникли безвісти.

У вересні Україна повернула тіла 51 загиблого захисника.

У серпні з полону повернули понад 20 українських військових. Після цього обмін було фактично припинено російською стороною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: