Єдиної формули немає: Юсов розповів, як проходять переговори з рф щодо обміну полоненими

Читать на русском
Переговори з росією щодо військовополонених відбуваються непросто, оскільки окупанти ігнорують міжнародне право і часто відмовляються віддавати українських полонених без пояснення причин.
Фото: rbc.ua

Переговори з росією щодо військовополонених відбуваються непросто, оскільки окупанти ігнорують міжнародне право і часто відмовляються віддавати українських полонених без пояснення причин.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у інтерв'ю Укрінформу.

Обмінний фонд України набагато менший за російський: у ГУР пояснили, чомуТак званий обмінний фонд України набагато менший, ніж у російської федерації. Про це заявив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

За його словами, українська влада намагається збирати дані про полонених з усіх можливих джерел.

«Ми збираємо всю інформацію. Наприклад, є свідчення людей, звільнених із полону, фото-, відеоматеріали, зокрема, від російської пропаганди. Це все враховується, щоб встановити факт знаходження українського захисника чи захисниці у ворожому полоні», – розповів Юсов.

Водночас навіть у разі підтвердження перебування захисників у полоні росія далеко не завжди погоджується їх передати. Більше того, були випадки, коли Україна вела переговори про обмін не з офіційними представниками країни-окупанта, а з вагнерівцями.

«Бувають дуже різні випадки. Багатьох українських полонених росія відмовляється віддавати без пояснень. Щодо когось вигадані кримінальні справи чи вироки. Зрештою, у різних випадках Україна веде переговори із різними суб'єктами. Наприклад, уже не секрет, що з ПВК «Вагнер» були окремі переговори щодо обміну полоненими. Вони були досить результативними. Також бувають окремі «польові» історії. Звісно, тоді комусь вдається перебувати у полоні менші терміни», – повідомили у ГУР.

Юсов додав, що єдиної формули обміну немає, оскільки «ми маємо справу з державою, яка часто ігнорує Женевські конвенції».

Нагадаємо, останній на даний момент обмін полоненими відбувся 7 серпня. Тоді вдалося звільнити понад 20 українських громадян.

Раніше у розвідці анонсували «хороші новини» щодо обміну військовополоненими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: