Глава МВС розповів, що вирішили з покаранням для ухилянтів за кордоном

Читать на русском
Один із варіантів, у якості покарання порушникам можуть призначити адміністративний штраф після повернення в Україну.
фото Ігор Клименко/ Telegram

У питанні покарання для тих військовозобов'язаних, хто виїхав незаконно з України під час війни, має бути як юридична, так і моральна сторона. Наразі МВС шукає золоту середину.

Про це повідомив голова МВС України Ігор Клименко в інтерв'ю «Українській правді».

Мобілізація-2023: які нововведення підготувала владаМобілізація в Україні 2023 – які зміни вже прийняла чи анонсувала влада. Перевірка рішень ВЛК, розширення списку тих, хто підлягає мобілізації, скасування відстрочки для деяких студентів.

«Тут золоту середину треба знайти. Не звинувачувати, що ми нікого не пустимо, або всіх пустимо, або той сяде у в'язницю, той не сяде. Держава має виробити загальний підхід до цієї проблеми. Тому що ця проблема надалі буде соціальною - неприйняття одним прошарком населення того прошарку населення, який утік просто від війни», – сказав він.

При цьому Клименко не виключив, що у якості покарання порушникам можуть призначити адміністративний штраф після повернення в Україну. Йдеться про ті випадки, коли громадянин виїхав за підробленими документами, оскільки це вже кримінальна відповідальність.

Він також додав, що у цьому питанні є як юридична сторона, так і моральна.

«Моральна сторона – це відчуття справедливості тих хлопців, які сидять в окопах, які забезпечують життєдіяльність країни та тих, хто вже 19 місяців перебуває за кордоном, ну хто менше, хто пізніше виїхав. Ми зараз дискутуємо за юридичними нормами, які мають цю справедливість і юридично та морально звести до одного», – додав він.

Клименко наголосив, що ті, хто поїхав легально, «це зовсім інша історія». Каратимуть тих, хто виїхав незаконно, наприклад – через систему «Шлях», нелегально виїхали за документами ВЛК та МСЕК, нелегально поїхали у відрядження чи навчання.

Нагадаємо, член парламентського комітету з нацбезпеки та оборони представник президента у ВР Федір Веніславський спрогнозував, чи буде масова екстрадиція ухилянтів в Україну. А в РНБО заявили, що імена ухилянтів та їхніх лікарів-помічників будуть оприлюднені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: