Дуда наклав вето на закон про фінансування державних ЗМІ

Читать на русском
Дуда наклав вето на бюджетний закон Польщі через положення про фінансування держЗМІ і заявив, що подасть новий законопроєкт, у якому не буде вказано виділення 3 млрд злотих на державні ЗМІ.
Фото: Radek Pietruszka/PAP/dpa

Президент Польщі Анджей Дуда заветував законопроєкт про бюджет, який передбачає виділення на наступний рік 3 млрд злотих (майже €700 млн ) для державних ЗМІ країни.

Про це він повідомив у соцмережі X.

Як вибори-2023 вплинули на зміну влади у країнах світуУ яких країнах світу цього року було переобрано лідерів чи з'явилися нові президенти та прем'єри.

Президент Польщі Дуда наклав вето на закон про фінансування державних ЗМІ, посилаючись на порушення конституції та демократії. Він закликає до законної реформи державних ЗМІ на тлі урядового конфлікту.

«Я вирішив накласти вето на проєкт бюджету на 2024 рік, в якому передбачено 3 мільярди злотих на державні медіа. На це не може бути згоди з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави. Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», – написав він.

Дуда повідомив, що після Різдва негайно подасть до Сейму власний проєкт, який стосується, зокрема, підвищення зарплат вчителям та інших витрат, запланованих у Законі про бюджет. Тому він закликав спікерів Сейму та Сенату терміново скликати обидві палати, щоб розглянути й ухвалити цей проєкт пізніше цього року.

Нагадаємо, 11 грудня Дональд Туск став новим прем'єр-міністром Польщі. За проголосували 248 депутатів польського Сейму, проти – 201 депутат.

Сейм Польщі 12 грудня висловив вотум довіри уряду нового прем'єр-міністра Дональда Туска.

Також ми проаналізували, як вибори-2023 вплинули на зміну влади у країнах світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: