Стало відомо, скільки коштів Єврокомісія планує залучити для України з активів рф

Читать на русском
Єврокомісія має намір зібрати на потреби України 15 млрд євро до 2027 року у вигляді доходів від активів росії.
Фото: Getty Images

Єврокомісія має намір зібрати близько 15 мільярдів євро до 2027 року у вигляді доходів від реінвестування заморожених активів росії, які можуть бути спрямовані на підтримку України.

Про це інформує Financial Times.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

«У вівторок Брюссель запропонує обмежити прибуток, отриманий від заморожених активів росії, прагнучи зібрати до 15 млрд євро для України», – йдеться у статті.

Цей проєкт має бути остаточно затверджений на засіданні колегії Єврокомісії, яке відбудеться у вівторок у Страсбурзі та буде представлено на брифінгу в Європарламенті в другій половині дня.

Згідно з інформацією видання, перш ніж гроші надійдуть Україні, країнам євроспівдружності одноголосно потрібно буде підтримати план про присвоєння російських відсотків і розробити подальші кроки щодо реалізації цієї схеми.

За оцінками Європейської комісії, вони сягають близько 3 млрд євро на рік. Це, за даними Financial Times, дозволить зібрати 15 мільярдів євро за період з 2023 по 2027 роки.

Варто зазначити, що на саміті 14-15 грудня у Брюсселі країни-члени ЄС вирішуватимуть подальшу долю євроінтеграційного процесу для України, а також її фінансової підтримки.

У разі позитивного для України рішення, прибуток від російських активів буде перераховано до спільного бюджету ЄС для подальшої підтримки України.

Нагадаємо, 27 жовтня лідери ЄС підтримали план використання російських активів на користь України.

На це в росії пригрозили ЄС «симетричною відповіддю».

Водночас ключові країни ЄС виявляють обережність щодо прискорення зусиль з використання прибутку від активів російської федерації, що потрапили під санкції, для підтримки України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: