Ключові країни ЄС не хочуть поспішати розпоряджатися замороженими активами рф – Bloomberg

Читать на русском
Деякі країни ЄС обережно ставляться до використання прибутку від заморожених активів російського Центрального банку для підтримки України.
Колаж: Слово і діло

Частина країн ЄС, зокрема Франція, Німеччина, Італія та Бельгія, виявляють обережність щодо прискорення зусиль з використання прибутку від активів російської федерації, що потрапили під санкції, для підтримки України.

Про це пише Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

«За словами знайомих із цим питанням осіб, ключові країни ЄС заявили Європейській комісії під час закритого засідання в середу, що вони виступають за більш поступовий підхід», – йдеться у матеріалі.

Уряди спершу хочуть прийняти незаконодавчий документ для продовження розгляду різних варіантів, щоб гарантувати, що формула використання отриманого від заморожених активів рф прибутку є юридично обґрунтованою та не загрожуватиме фінансовій стабільності.

Європейська комісія, своєю чергою, наполягає на тому, щоб завершити розробку пропозиції до кінця року.

Зазначається також, що останніми місяцями в ЄС точаться дебати про те, як швидко реалізувати плани щодо введення податку на непередбачувані доходи від прибутку, отриманого від заморожених російських активів, і використовувати отримані доходи для відновлення України.

Видання додає, у ЄС знаходяться понад 200 мільярдів євро підсанкційних активів. Більшість з них – у бельгійському депозитарії Euroclear. Менші суми знаходяться в інших юрисдикціях Великої сімки та інших країнах.

Заморожені в Euroclear активи рф принесли майже 3 мільярди євро прибутку з моменту прийняття рішення про їх заморозку і до третього кварталу цього року. Очікується, що ця цифра продовжить зростати, зазначає медіа.

Нагадаємо, 7 листопада Конгрес США підтримав законопроєкт про передачу Україні заморожених російських активів.

27 жовтня лідери ЄС підтримали план використання російських активів на користь України.

На це в росії пригрозили ЄС «симетричною відповіддю».

Раніше стало відомо про намір Бельгії перенаправити на користь України податки від заморожених активів Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: