Прогнози стали менш точними: які передбачення Буданова все ще в силі

Читать на русском

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов відомий своїми прогнозами щодо перебігу російсько-української війни. Він правильно передбачив, як саме розпочнеться повномасштабне вторгнення росії, коли буде переломний момент у війні і був упевнений, що спроби повністю окупувати країну проваляться. Але три значні прогнози Буданова не справдилися, і сам він визнав, що Україна «вибилася з графіка» війни. «Слово і діло» вирішило ще раз проаналізувати, які його прогнози вже справдилися та які залишаються актуальними.

Три несправджені прогнози Буданова

По-перше, він казав, що більшість активних бойових дій закінчаться до кінця 2022 року. Проте активні бої продовжуються і цього року: була битва за Бахмут, контрнаступ ЗСУ, зараз криваві бої йдуть за Авдіївку.

На цей рік керівник ГУР прогнозував закінчення війни з виходом України на свої кордони 1991 року – Україна зараз, на жаль, навіть не близька до цієї цілі. «Є об'єктивні та суб'єктивні причини – все у комплексі. Але, даруйте, більшість пояснень цього становить державну таємницю і це просто не для публічного обговорення. Згодом це все стане зрозумілим», – пояснив Буданов.

За його словами, Україна «вибилася із графіка»: «Ми з нього вибилися. Не відстаємо, а вибилися. Це зовсім інше тлумачення... Не все пішло шкереберть. Давайте без уточнення та роз'яснення цього всього – ми вибилися з графіка – нехай кожен зробить свій висновок».

Також не справдився прогноз Буданова про те, що українські війська до кінця весни вже будуть у Криму. У розвідці сказали, що це був лише один із можливих сценаріїв.

Які прогнози керівника ГУР вже справдилися чи у процесі реалізації

Один із перших прогнозів Буданова був про початок повномасштабної війни: росія розпочне війну за межами Донбасу, наступатиме на Київ з боку Чорнобиля, буде загроза для Херсона та Харкова.

У травні минулого року глава розвідки заявив, що переломний момент у війні настане у серпні. Справді тоді сталося кілька атак на російські військові об'єкти в Криму, потім розпочався контрнаступ у Харківській та Херсонській областях.

Мав рацію Буданов також на рахунок просування ЗСУ до кінця 2022-го та «значних перемог» – було звільнення Харківської області та Херсона.

«Є надія, що 2025-й стане переломним»: Буданов дав новий прогноз щодо війниКерівник Головного управління розвідки Кирило Буданов припустив, що війна росії проти України триватиме ще досить довго.

На щастя, справдився прогноз керівника ГУР про те, що Білорусь повноцінно вступати у війну не буде.

Збувається прогноз про те, що в росії не буде протестних настроїв через війну. «Бо росія здебільшого підтримує всі ці дії. Це справді так, не треба думати, що один путін такий поганий, а решта просто не знає, що робити. Знають, дуже ясно знають та розуміють. Можливо, це є наслідок довгострокової пропагандистської роботи з ними», – так це пояснював Буданов.

У жовтні минулого року після перших ударів по енергосистемі Буданов запевнив, що росії не вдасться занурити Україну у темряву та холод: «Як вони кажуть, занурити Україну в суцільну темряву та холодну зиму – це їхня мрія. Але, повірте, цього не станеться, всі наші служби працюють відповідним чином, і їхні мрії не здійсняться. Ускладнення справді є, але критичного поки що нічого немає». Справді, нічого, окрім тимчасових блекаутів, росія минулої зими не досягла, і сподіваємося не досягне і цієї.

У квітні цього року глава ГУР говорив про те, що Україні вкрай потрібен успіх у ході контрнаступу, оскільки без перемоги у союзників «рано чи пізно виникнуть питання, чи варто продовжувати підтримувати Україну». Що ж, щось подібне ми зараз і спостерігаємо: перспективи військової та фінансової допомоги на 2024-й поки що дуже невизначені.

Інші актуальні прогнози Буданова

Кирило Буданов говорив, що бачить усього два варіанти закінчення російсько-української війни: перший – розподіл росії на три і більше частин; другий – відносне збереження територіальної цілісності рф при зміні керівництва країни. «В останньому випадку новий керівник скаже, що рф ні до чого у всіх цих процесах, це був хворий диктатор, а країна тут ні до чого. У цьому випадку росія віддасть всі окуповані нею території — від островів Японії до Кенігсбергу, який належить Німеччині», – вважає він.

Також керівник ГУР не вірить у те, що росія застосує проти України ядерну зброю. За його словами, це лише погрози.

Після повернення Криму Буданов прогнозує кінець існування Керченського мосту. Також він казав, що росія виплачуватиме репарації Україні.

А «реальні» економічні проблеми, за прогнозом Буданова, росія відчує лише в 2025 році – поки що йде розхитування економіки та соціально сфери.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вважає, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут. Своє бачення ситуації він описав у статті для The Economist.

Президент Володимир Зеленський заявив, що війна в Україні завершиться «не так швидко, як нам хотілося б». Але при цьому він не вважає ситуацію на фронті патової.

Він також відповів, чи задоволений результатами контрнаступу ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: