Блокада українського кордону: посли трьох країн висловили демарш польскому уряду

Читать на русском
Посли трьох країн Балтії висловили офіційній Варшаві свою незадоволеність тим, що польські перевізники заблокували рух вантажного автотранспорту на кордоні з Україною.
Фото: PAP

Посли трьох країн Балтії висловили офіційній Варшаві своє невдоволення тим, що польські перевізники заблокували рух вантажного автотранспорту на кордоні з Україною.

Про це повідомила прессекретарка естонського МЗС Бріта Кікас у коментарі порталу ERR.

Стало відомо, скільки втратив держбюджет України через блокаду польського кордонуДержбюджет України втратив понад 9 млрд грн через блокування кордону з боку Польщі. Це кошти від недонадходження митних платежів.

Вона розповіла, що питання блокади українського кордону неодноразово порушувалося Естонією під час консультацій із польською стороною.

«У Варшаві відбулася зустріч-демарш трьох послів країн Балтії у міністерстві інфраструктури Польщі. Ми поважаємо право водіїв вантажівок мітингувати. Але, на жаль, це спричинило складну ситуацію, яка створює проблеми для інших перевізників та додаткові труднощі для української економіки», - сказала Кікас.

Вона додала, що Естонія продовжить свої зусилля щодо пошуку рішення з новим польським урядом.

«У міністра закордонних справ Маргуса Цахкни відбулася бесіда з колишнім міністром закордонних справ Польщі Йоганнесом Рау. Крім того, найближчим часом планується візит нового міністра закордонних справ Польщі до Таллінна, де це питання обов'язково обговорюватиметься», – наголосила представник МЗС.

Нагадаємо, страйк на польсько-українському кордоні розпочався 6 листопада. Перевізники вимагають відміни транспортного безвізу для України та повернення для українських водіїв системи дозволів.

При цьому 1 грудня українська та польська сторони погодили деякі заходи для розблокування кордону, а 4 грудня у Кабміні заявили, що Україна виконала всі заходи щодо розблокування кордону, про які домовлялася з Європейською комісією та Варшавою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: