Тактична медицина: яких змін чекає українське суспільство

Читать на русском

Незважаючи на те, що війна в Україні, включаючи повномасштабну фазу, триває дев'ять років, волонтери та бойові медики все ще скаржаться на низку невирішених проблем у медичному забезпеченні армії – від неякісних турнікетів та старих аптечок до відсутності єдиних стандартів навчання. Кілька тижнів тому президент Володимир Зеленський змінив командувача Медичних сил ЗСУ: замість Тетяни Остащенко на посаду було призначено керівника Головного військового клінічного госпіталю Міноборони Анатолія Казмірчука. Вирішення яких проблем чекають від Казмірчука та про які зміни у сфері такмеду просять волонтери – на інфографіці «Слово і діло».

У липні 2023-го в Україні спалахнув черговий скандал із постачанням неякісних турнікетів на фронт – вони не спрацьовували при спробі зупинити кровотечу у поранених. Такі турнікети виявили, зокрема, у 82-й окремій десантно-штурмовій бригаді. Загалом, за словами волонтерки Оксани Корчинської, на фронт могли потрапити близько 50-60 тисяч штук таких китайських підробок.

Наприкінці липня у парламентському комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки відбулося засідання, на якому нардепи заслухали командування Медичних сил ЗСУ щодо ситуації з тактичною медициною. На засіданні Тетяні Остащенко дали два тижні на перевірку всіх аптечок військовослужбовців. Але перевірка, як розповіла членкиня комітету Соломія Бобровська, відбулася лише частково.

На тлі цього скандалу та розборок у комітеті волонтерська спільнота сформувала перелік проблем у сфері тактичної медицини, які не усунуті, хоча в країні на той момент півтора роки тривала повномасштабна війна.

Одна з головних проблем у сфері тактичної медицини: відсутність стандартів, методик та систем перевірки якості аптечок, турнікетів, інших медичних засобів, що передаються військам – все, що закуповує держава, волонтери та передають партнери, передається частинам без перевірки.

Через це до військових потрапляють, зокрема, неякісні турнікети – китайські підробки замість сертифікованих виробів.

Ще одна проблема – це нестача медичної броні для евакуації поранених із поля бою. Також волонтери скаржаться на неактуальну процедуру обліку та списання застарілих медичних засобів, через що на балансі бригад можуть значитися використані/знищені аптечки або турнікети, хоча насправді потреби забезпечені лише на третину.

Крім цього, в Україні досі немає єдиних стандартів навчання та медичного забезпечення бійців та військових медиків, а також єдиного органу, який займався б бойовими медиками (зараз відповідальність розділена між Командуванням медичними силами, Генштабом та МОЗ).

У спеціальному зверненні волонтерський рух запропонував військовому керівництву кілька кроків для нормалізації ситуації у тактичній медицині:

  • визначення уповноважених органів та осіб, відповідальних за забезпечення та навчання;
  • врегулювання бюрократичного процесу взяття на баланс, обліку та списання засобів такмеду;
  • ревізія засобів тактичної медицини в усіх підрозділах;
  • розробка механізму моніторингу отримання засобів тактичної медицини від іноземних партнерів та українських організацій, фільтрація та сортування цих засобів до передачі до підрозділів;
  • забезпечення співробітництва громадських організацій та уповноважених органів з актуальних медичних питань;
  • особистий контроль військового та військово-політичного керівництва за станом забезпечення якісними засобами тактичної медицини.

У середині листопада ЗМІ повідомили, що Тетяну Остащенко можуть звільнити з посади керівника Медичних сил ЗСУ. Відповідний указ було підписано президентом 19 листопада, Остащенко замінив керівник Головного військового клінічного шпиталю Міноборони, генерал-майор медичної служби Анатолій Казмірчук.

Перед Казмірчуком міністр оборони поставив три масштабні завдання:

  • максимально цифровізувати процеси та дотримання всіх стандартів медичного забезпечення, включаючи постачання засобів та техніки;
  • розвивати навчання тактичній медицині за стандартами НАТО;
  • забезпечити постійну ротацію особового складу між тактичним та стратегічним рівнем для отримання та передачі досвіду по всьому циклу лікування поранених, травмованих та хворих.

Володимир Зеленський заявив, що завдання нового керівника «очевидне» – потрібен принципово новий рівень медичного забезпечення військових: «Від якісних турнікетів до повної цифровізації та прозорості в постачанні, від якісного тренування до щирої комунікації з бойовими медиками в тих підрозділах, де медицина розгорнута дійсно правильно та ефективно. Досвід ефективності конкретних підрозділів має бути поширеним у всі Сили оборони».

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які кадрові зміни президент провів у найвищому військовому та військово-політичному керівництві за час великої війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: