Які кадрові перестановки Зеленський провів у керівництві ЗСУ, Міноборони та СБУ під час великої війни

Читать на русском

Після публікації статті Валерія Залужного про те, що війна в Україні зайшла в глухий кут, почали поширюватися чутки про нібито конфлікт між головнокомандувачем і президентом Володимиром Зеленським. Учора один із народних депутатів запустив фейк про звільнення Залужного, але майже одразу сам його і спростував. Глава Міноборони Рустем Умєров назвав це «спробою нечистоплотних політиків розколоти українське суспільство». Сам Зеленський ще не коментував вкиди про розбіжності із Залужним. Поки ситуація не прояснилася, «Слово і діло» пропонує згадати, які кадрові зміни президент провів у найвищому військовому та військово-політичному керівництві за час великої війни.

Які кадрові зміни Зеленський провів у вищому військовому та військово-політичному керівництві під час повномасштабної війни.
Кадрові перестановки у вищому військово-політичному керівництві УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нещодавно в Україні змінився міністр оборони: замість Олексія Резнікова, який пропрацював 671 день, Верховна рада призначила Рустема Умєрова.

Двічі за час повномасштабної війни президент змінював командувача Сил територіальної оборони. У травні минулого року після кількох місяців перебування на посаді було звільнено Юрія Галушкіна, замість нього командувачем був призначений Ігор Танцюра.

У жовтні цього року замість Танцюри Сили тероборони очолив Анатолій Баргилевич, який раніше був заступником начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ.

Також двічі змінювався командувач Силами спеціальних операцій ЗСУ. У липні 2022-го Зеленський звільнив Григорія Галагана з посади командувача та призначив на цю посаду Віктора Хоренка. Галагана перевели на інший напрямок роботи – призначили першим заступником керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ.

Днями, 3 листопада, Хоренка було звільнено – замість нього Зеленський призначив Сергія Лупанчука. Як президент пояснив у зверненні, Хоренко «продовжуватиме виконувати спеціальні завдання у складі Головного управління розвідки Міноборони України». Аналогічним чином пояснив звільнення Хоренка й міністр оборони: за його словами, «Хоренко зараз потрібний на певному напрямі».

Сам колишній командувач ССО заявив, що дізнався про звільнення зі ЗМІ. За його словами, про звільнення не знав і головнокомандувач Валерій Залужний та не робив відповідного подання.

Після цього випадку західні ЗМІ почали писати про «розкол у керівництві України».

Після початку повномасштабної війни Зеленський змінив командувача Об'єднаних сил ЗСУ – замість Олександра Павлюка був призначений Едуард Москальов. Павлюк ненадовго став головою Київської обласної військової адміністрації, а зараз є першим заступником міністра оборони.

Москальов пробув на посаді менше року, у лютому його було звільнено. Нового командувача ООС Зеленський не призначав.

На другий день повномасштабного вторгнення Зеленський призначив Юрія Лебідя командувачем Національної гвардії. У цьому липні його було звільнено: за словами президента, Лебідь «залишатиметься в Міністерстві внутрішніх справ».

Новим командувачем став бойовий офіцер Олександр Півненко.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, де навчалися представники військово-політичного керівництва України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: