«Красивого прориву, швидше за все, не буде»: Залужний заявив, що війна зайшла в глухий кут

Читать на русском
Валерій Залужний заявив, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут. Він також визнав помилковість припущення, що росію можна зупинити, знекровивши її війська.
Фото: Офіс президента України

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний вважає, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут. Це нагадує йому події Першої світової війни.

Він сказав про це в інтерв'ю The Economist.

Деокупації усіх територій України замало для перемоги – ЗалужнийУкраїна для перемоги у війні має не лише деокупувати усі свої території, а й створити умови, за яких нове вторгнення більше ніколи не повториться, заявив Валерій Залужний.

Ділячись своєю оцінкою ситуації, Залужний сказав, що поле бою нагадує йому Першу світову війну: «Як і в Першу світову війну ми досягли рівня розвитку технологій, який ставить нас у глухий кут».

За словами генерала, щоб вийти з глухого кута потрібен величезний технологічний стрибок. «Глибокого та красивого прориву, швидше за все, не буде», – зазначив він.

Залужний також визнав свою помилку у розрахунках, що росію можна зупинити, знекровивши її війська. «Це була моя помилка. Росія втратила вбитими щонайменше 150 тисяч осіб. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну», – сказав він.

Армія українського стандарту мала б просуватися на фронті зі швидкістю 30 км на день. «Якщо ви подивіться на підручники НАТО та на математичні розрахунки, які ми робили [при плануванні контрнаступу], чотирьох місяців нам мало вистачити, щоб дістатися до Криму, повоювати в Криму, повернутися з Криму, і знову входити і виходити», – сказав головнокомандувач.

Натомість війська та техніка застряють на мінних полях на підступах до Бахмута, а західне озброєння піддається обстрілам російської артилерії та безпілотників. Така сама історія розгортається на Півдні.

«Спочатку я подумав, що з нашими командирами щось не так, тож поміняв деяких із них. Потім я подумав, можливо, наші солдати не годяться, тож я перевів солдат у деяких бригадах», – розповів Залужний.

Коли зміни не дали результату, командувач почав читати книгу, яку побачив уперше, будучи студентом – «Прорив укріплених ліній оборони», опублікована 1941 року радянським генерал-майором Смирновим.

«Не дочитавши і до середини, я зрозумів, що ми знаходимося саме там, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку сьогодні поставив у глухий кут і нас, і наших ворогів», – поділився Залужний.

«Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, а вони бачать усе, що ми робимо. Щоб вийти з цього глухого кута, нам потрібно щось нове – як порох, який винайшли китайці і який ми досі використовуємо, щоб вбивати один одного», — додав він.

Однак цього разу вирішальним фактором стане не один новий винахід, а сукупність усіх існуючих технічних рішень.

Зазначимо, Залужний також написав статтю для The Economist, у якій констатував, що війна поступово переходить у затяжний «позиційний» етап, вигідний росії. Він назвав п'ять кроків, як цього уникнути.

Нагадаємо, в іншому інтерв'ю Валерій Залужний розповідав, як ставиться до погроз росії застосувати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: