Як довго перебували на посаді міністра оборони Резніков та його попередники

Читать на русском

Верховна рада цього тижня змінить міністра оборони: замість Олексія Резнікова президент пропонує призначити нинішнього керівника Фонду державного майна Рустема Умерова. На посаді Резніков запам'ятався не лише успішними переговорами про передачу Україні західної зброї, а й низкою корупційних скандалів у відомстві. Він очолив міністерство незадовго до початку повномасштабної війни та керує ним 670 днів. «Слово і діло» підрахувало, як довго працювали його попередники.

Олексій Резніков 670 днів очолює Міноборони. Як довго працювали його попередники – на інфографіці.
Тривалість перебування на посаді міністрів оборониСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За часи незалежності України Міністерство оборони очолювали 19 осіб, включно з виконуючими обов'язків. Найдовше – загалом 2 тисячі 65 днів – працював Олександр Кузьмук.

Кузьмук був четвертим міністром оборони за президента Леоніда Кучми і сьомим – за Віктора Ющенка.

Степан Полторак посідає друге місце за тривалістю перебування на посаді – 1 тисяча 781 день. Він був призначений міністром за президента Петра Порошенка і пішов у відставку разом із урядом Володимира Гройсмана після обрання Володимира Зеленського.

На третьому місці міністр оборони часів президента Ющенка Анатолій Гриценко – він пропрацював 1 тисячу 48 днів, у тому числі виконуючим обов'язки.

Перший міністр оборони незалежної України і єдиний за кого країна була ядерною – Костянтин Морозов – зберігав посаду протягом 763 днів.

Михайло Єжель за президента Віктора Януковича очолював Міноборони 700 днів. Минулого року Держбюро розслідувань повідомило йому про підозру у справі щодо Харківських угод: за версією слідства, колишній міністр погодив проєкти документів про перебування чорноморського флоту росії в Україні без експертизи. Єжеля заочно заарештовано.

684 дні міністром оборони був Валерій Шмаров за президента Кучми.

Олексій Резніков посідає сьоме місце за тривалістю перебування на посаді міністра оборони – 670 днів станом на 4 вересня. Очікується, що парламент звільнить його завтра, 5 вересня.

Попередник Резнікова – Андрій Таран – пропрацював за президента Зеленського 611 днів.

Володимир Шкідченко був міністром оборони 591 день, Юрій Єхануров – 536 днів, Євген Марчук – 457 днів, Павло Лебедєв – 431 день, Віталій Радецький – 322 дні, Дмитро Саламатін – 321 день, Валерій Іващенко – 280 днів у статусі виконуючого обов’язків – 189 днів, Валерій Гелетей – 104 дні, Михайло Коваль – 101 день як в.о. міністра.

Найменше – 27 днів – тимчасово очолював міністерство Ігор Тенюх, якого було призначено відразу після Революції Гідності.

Нагадаємо, аналітики «Слово і діло» також підрахували, скільки перебували на своїх посадах міністри освіти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: