Країни НАТО призупинять участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі

Читать на русском
Країни НАТО призупиняють участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі після виходу росії з угоди.
Reuters

Союзники НАТО вирішили призупинити участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі після того, як з нього остаточно вийшла росія.

Про це йдеться у заяві Альянсу.

Скільки тривали збройні конфлікти, що виникали після Другої світової війниСкільки тривали збройні конфлікти, що виникали після Другої світової війни, – на інфографіці. Найтриваліший – конфлікт між Індією та Пакистаном.

Росія у липні 2007 року призупинила участь у Договорі, а цієї ночі повідомила, що завершила процедуру остаточного виходу. Союзники по НАТО засудили цей крок і заявили, що він систематично підриває євроатлантичну безпеку.

«Росія продовжує демонструвати зневагу контролем над озброєннями, включаючи ключові принципи взаємності, прозорості, дотримання, перевірки та згоди країни, і підриває міжнародний порядок, заснований на правилах. Незважаючи на визнання ролі ДЗЗСЄ як наріжного каменю архітектури євроатлантичної безпеки, ситуація, за якої держави-учасниці НАТО дотримуються Договору, а росія — ні, була б нестійкою. Тому, як наслідок, союзні держави-учасниці мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки, скільки необхідно, відповідно до своїх прав з міжнародного права. Це рішення повністю підтримане всіма союзниками НАТО», – йдеться у повідомленні Альянсу.

Договір про звичайні збройні сили в Європі було підписано у листопаді 1990 року 16 країнами НАТО та 6 державами Організації Варшавського договору. Він встановлював обмеження на кількість звичайних озброєнь та бойової техніки (танків, броньованих машин, артилерії, бойових літаків та гелікоптерів) для країн-учасниць.

Нагадаємо, росія також відкликала ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Раніше володимир путін заявив, що росія «зупиняє» свою участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: