У Києві викрили «безпрецедентну за масштабами» схему ухилення від мобілізації – деталі

Читать на русском
Правоохоронці викрили та заблокували ще одну схему ухилення від призову по мобілізації, до якої були залучені чиновники 9 військкоматів із трьох регіонів України.
Фото: dbr.gov.ua

Правоохоронці викрили та заблокували ще одну схему ухилення від призову по мобілізації, до якої були залучені чиновники 9 військкоматів із трьох регіонів України.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

За заявою правоохоронців, ця незаконна схема ухилення від мобілізації є «безпрецедентною за масштабами».

У ДБР встановили, що оборудку організував колишній начальник Київського обласного військкомату, «який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв'язки». Він нібито контролював процес внесення свідомо недостовірних даних до військово-облікових документів військовозобов'язаних чоловіків, що дозволяло ухилянтам в подальшому виїхати за кордон.

«Більшість документів оформлялося через районний ТЦК та СП Київської області, але до схеми було залучено представників ще щонайменше з 7 київських районних військкоматів та одного на Закарпатті. За наявною інформацією, фігуранти допомагали «вирішувати питання» й в багатьох інших регіонах України», – уточнили в ДБР.

У Києві ДБР викрило злочинну організацію з поміж працівників ТЦК (розмова)Державне бюро розслідувань

За попередніми даними, за цією схемою за кордон могло виїхати щонайменше 100 ухилянтів.

«Повністю задокументовано 40 епізодів отримання грошей. Вартість «послуги» складала від $6 000 до $10 000 з однієї особи в залежності від стартового пакета документів. Клієнтами були як вчорашні студенти, так і банкіри з дорослими синами», – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці провели понад 40 обшуків за місцями роботи у ТЦК та проживання фігурантів у різних регіонах України, під час яких вилучили документацію та носії інформації, що підтверджують реалізацію протиправної схеми.

У ДБР додали, що організатору та шістьом особам з його «найближчого оточення» вже повідомлено про підозри.

Нагадаємо, у жовтні у Запоріжжі викрили чиновника військкомату, який «конфіскував» автомобілі у підприємства.

Також писали, що ДБР разом із СБУ викрили злочинну групу серед чиновників Самбірської міжрайонної медико-соціальної експертної комісії та Турківської міської лікарні. Вони вимагали хабар у військового за встановлення другої групи інвалідності його батькові, що дозволяло б завершити службу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: