Нацбанк знизив облікову ставку одразу на 4%

Читать на русском
Правління Національного банку України вирішило з 27 жовтня знизити облікову ставку з 20% до 16%. В НБУ не виключили, що це не останнє її зниження у цьому році.
Фото: vechirniy.kyiv.ua

Правління Національного банку України вирішило з 27 жовтня знизити облікову ставку з 20% до 16%.

Про це на брифінгу повідомив голова регулятора Андрій Пишний.

НБУ спрогнозував, що буде з комунальними тарифами до 2025 рокуТарифи на деякі комунальні послуги зростатимуть під час війни. У НБУ очікують, що дія мораторію закінчиться в 2025 році, після чого буде підвищення всіх тарифів.

Таким чином, НБУ зрівняв облікову ставку зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт. Він розповів, що регулятор прийняв таке рішення, аби «модернізувати свій операційний дизайн монетарної політики за системою «нижньої межі».

Пишний наголосив, що за відсутності ознак погіршення балансу, а також у разі успішної адаптації всіх учасників ринку до нових валютних правил Нацбанк розгляне можливість подальшого зниження облікової ставки у найближчі місяці.

«Водночас очікувана траєкторія інфляції та плани щодо подальших кроків щодо валютної лібералізації обмежують простір для пом'якшення процентної політики наступного року», – заявив голова НБУ.

Це найбільше одномоментне зниження ставки з початку повномасштабного вторгнення росії. У липні цього року НБУ знизив її з 25% до 22%, а у вересні – з 22% до 20%.

Нагадаємо, на початку жовтня НБУ запровадив керовану гнучкість обмінного курсу. Глава регулятора вже розповів, що це означає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: