Нацбанк вдруге за рік знизив облікову ставку

Читать на русском
Національний банк знизив облікову ставку вдруге за рік через уповільнення інфляції. Ставку знижено до 20 відсотків.
фото НБУ

Національний банк України вирішив цього місяця знизити облікову ставку з 22% до 20% річних. Причиною стало уповільнення інфляції в країні.

Про це повідомила пресслужба НБУ у четвер, 14 вересня.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

Ставка буде знижена до 20% з 15 вересня 2023 року.

«Подальше сповільнення інфляції та спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість дають змогу продовжити цикл зниження ставки за збереження достатньої привабливості гривневих заощаджень. Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності», – сказано в повідомленні.

У НБУ зазначили, що інфляція у річному обчисленні у серпні сповільнилася до 8,6%.

«Цінова динаміка виявилася ліпшою, ніж очікував НБУ, передусім за рахунок збільшення пропозиції продуктів харчування. Так, гарні врожаї посприяли зниженню цін на крупи, борошно, овочі та деякі фрукти», – додав регулятор.

Нагадаємо, у липні цього року НБУ знизив облікову ставку до 22% після того, як тримав її на рівні 25% більше року. Також повідомлялося, що у липні інфляція в Україні в річному вираженні сповільнилася до 11,3%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: