У НБУ прокоментували ідею повністю відмовитись від готівкових розрахунків

Читать на русском
До повної відмови від обігу готівки банківська система України теоретично готова. Але такої практики немає в жодній країні світу.
Фото: УНІАН

Банківська система України теоретично готова до повної відмови від готівки. Але такої практики немає в жодній країні світу і сенсу в цьому немає.

Про це сьогодні на брифінгу сказала заступниця голови Нацбанку України Катерина Рожкова.

Українці стали перераховувати менше грошей з-за кордону та більше витрачати тамУкраїнці лише за десять місяців 2022 року витратили за кордоном понад 16 млрд доларів. Водночас обсяг переказів в Україну зменшився.

«Банківська система, я думаю, до цього готова (до відмови від готівки – ред.). Технології сьогодні дозволяють умовно кажучи, навіть на ринку перекинути гроші з картки на картку або розрахуватися через вбудований в телефон розрахунковий апарат. Тому банківська система з погляду технології, інклюзії та безперервності до цього готова», – сказала Рожкова.

Але при цьому немає жодної країни у світі, яка б повністю відмовилася від готівки. Навіть у дуже розвинених європейських країнах, сказала вона, зберігається певний обсяг готівки в обігу.

«І я знаю навіть були негативні практики, коли цей обсяг готівки скорочувався до мінімальних рівнів, і населенню це не подобалося. Тому, по-перше, оскільки такої практики у світі немає, по-друге, якась частина готівки має бути – мені здається, ми повинні прагнути до збільшення безготівкових розрахунків. Але я не впевнена, що ми можемо заявляти, що забезпечимо нульовий обсяг готівки в обороті», – вважає Рожкова.

Ідею повністю відмовитись від готівки «з метою боротьби з корупцією» на лондонській конференції озвучив заступник керівника Офісу президента Руслан Шурма. За його словами, у такий спосіб можна подолати корупцію на 95%. «Ми це обговорюємо. Ми хочемо бути першою у світі cashless економікою», – сказав Шурма.

Презентація звіту про фінансову стабільністьНаціональний банк України

Нагадаємо, на початку року Шурма розповідав, що в рамках податкової реформи обговорюється переведення розрахунків за підакцизні товари у безготівковий формат.

У листопаді НБУ презентував проект концепції цифрової гривні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: